Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Harmonie Volharding (Stokkum)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Harmonie Volharding is een muziekvereniging uit Stokkum, opgericht in 1923. De vereniging bestaat uit ca. 60 spelende leden, verdeeld in harmonie en een slagwerkgroep. Beide gedeelten hebben afzonderlijk hun eigen muziekwerken, dirigenten en activiteiten, maar gaan voor buitenoptredens bijna altijd gezamenlijk op pad. De Harmonie verzorgt 3 keer per jaar concerten in het Gildehuis te Stokkum en diverse buitenconcerten. Hierbij is te denken aan campingconcerten. De harmonie staat onder leiding van dirigent Robert Wijnands en de slagwerkgroep onder leiding van Ronald Loesink. In 1977 kreeg de muziekvereniging het Leertrekkersleer uitgereikt.

Podium

Met ongeveer 40 leden in het A-Orkest van Harmonie Volharding, komt het orkest uit in de 2e Divisie van de KNFM/FKM (oude Ere-Afdeling) en speelt daarmee samen met Harmonie Volharding (Beek) op het hoogste niveau van de gemeente Montferland. In 2003 bestond de vereniging 80 jaar, een jubileum dat gevierd is met o.a. deelname aan het muziekconcours in Doetinchem, hier werd een goede 2e prijs binnengehaald. Op 31 mei 2008 staat een festival gepland in Ter Apel en eind 2008 is het de bedoeling dat de harmonie op concours gaat om haar huidige status in de 2e divisie te behouden.


Mars

Naast verschillende podiumactiviteiten is Harmonie Volharding actief in het marsgedeelte. Hierbij kan gedacht worden aan verschillende buitenoptredens bij de jaarlijkse kermis, schuttersfeesten, sinterklaasintocht en carnaval. Hierbij werkt de Harmonie samen met het St. Oswaldusgilde uit Stokkum, waar de harmonie tevens haar wekelijkse repetities houdt in het Gildehuis te Stokkum. Naast diverse marsoptredens verzorgt de harmonie verschillende serenades van leden, ereleden en bijzondere feesten van mensen in Stokkum.


Slagwerkgroep

Onder Harmonie Volharding valt ook de Slagwerkgroep van Harmonie Volharding. Bij veel verenigingen wordt het slagwerk jammer genoeg nog als ondergeschoven kindje gezien, maar eind jaren '90 heeft de slagwerkgroep een stormachtige revolutie meegemaakt en is uitgegroeid tot een grote groep van 12 slagwerkers in de slagwerkgroep en een kleine 10 slagwerkers bij de jeugdslagwerkgroep. In de afgelopen vijf jaar zijn er belangrijke aanschaffen gedaan op het gebied van Mallets. Zo zijn er vier pauken gekomen, een Marimba, een Vibrafoon en diverse persussie-instrumenten. Met 2 Xylofoons, 4 pauken, een marimba, 2 klokkenspellen en een vibrafoon heeft de slagwerkgroep een uitgebreid instrumentarium om haar stukken te spelen. Het laatste concours dateerde uit 2005. Hier behaalde de slagwerkgroep een goede 1e prijs in de 2e divisie.

Dennis Wissink behaalde op 29 april 2006 een 1e prijs (87 punten) op het soloconcours te Zevenaar en promoveerde hiermee naar de 1e divisie

Op 8 maart 2008 geeft de slagwerkgroep een "slagwerkshow" in het gildehuis te Stokkum. Hierbij heeft de slagwerkgroep de medewerking gevraagd van percussiegroep Volharding Beek en de Malletband St.Jan Kilder.

Supportersvereniging

Financiële middelen zijn voor een muziekvereniging erg belangrijk. In 1954 hebben een aantal vrienden van de harmonie de supportersvereniging opgericht. Het doel is het financieel ondersteunen van de harmonie door medewerking van de inwoners van Stokkum. We zijn trots op ons grote ledenbestand: van de ca. 400 in Stokkum wonende gezinnen zijn er 220 lid. Van de jaarlijkse contributie zien deze leden hun geld teruggekomen in aanschaf/onderhoud van instrumenten en uniformen, die weer op concerten en andere optredens te horen/zien zijn. Uiteraard werkt het bestuur van de supportersverenging aan het verhogen van het ledenaantal. Als u nog geen lid bent en u wilt dit graag worden, dan kunt u contact opnemen met dhr. Heinie Jansen.

Lijst van dirigenten

Harmonie

Slagwerkgroep

Bekende muzikanten voortgevloeid uit de vereniging

Zie ook

Externe links