Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gildehuis Stokkum

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Gildehuis in Stokkum is in de jaren 30 van de vorige eeuw door inzet en (financiële) borgstelling van leden van het Stokkumse Sint Oswaldusgilde gerealiseerd. Het werd geopend op 1 mei 1932 door de heer Smit, toenmalig burgermeester van de gemeente Bergh. Het pand is gevestigd aan de Pastoor Van Sonsbeeckstraat, maar het is ook via de Lange Heg te bereiken. In de jaren na de realisatie is het Gildehuis verschillende keren uitgebreid en verbouwd om steeds aan de wensen van de gebruikers van het gebouw te voldoen. Verschillende verenigingen of organisaties gebruiken of hebben het gildehuis gebruikt voor zeer diverse activiteiten.

Sint Oswaldusgilde

Het Sint Oswaldusgilde gebruikt het Gildehuis en het bijhorend terrein voor allerlei doeleinden, zoals de Stokkumse kermis, het schuttersfeest, gilde-avonden, schietavonden in de zomer, bestuur en leden vergaderingen, oefenmiddagen voor vendeliers en andere incidentele activiteiten.

Harmonie Volharding

Harmonie Volharding heeft wekelijks twee oefenavonden in het Gildehuis, de slagwerkgroep repeteert op maandagavond en de harmonie repeteert op donderdagavond. Hiernaast gebruikt de harmonie het Gildehuis ook voor concertuitvoeringen.

De Leertrekkers

Carnavalsvereniging de Leertrekkers geeft in het Gildehuis tweemaal per jaar haar pronkzitting. De dansgarde van de leertrekkers oefent een groot deel van het jaar voor hun optreden en in aanloop naar een pronkzitting toe oefenen diverse groepen in het gildehuis. Sinds het 33-jarig jubileum in 2000 organiseert de vereniging elke twee jaar op het terrein achter het Gildehuis het zomercarnaval.

Gymzaal

De Sint Suitbertusschool gebruikte het Gildehuis om er twee dagen per week gymlessen aan groep 3 tot en met groep 8 te geven. Deze school is per 2015 samengegaan met de Mariabasisschool in 's-Heerenberg, kinderen die op deze school zitten krijgen nu gymles in 's-Heerenberg. De Stokkumse Gymnastiekvereniging Atletica is opgericht in 1967, deze vereniging maakt nog steeds gebruikt van het Gildehuis.

Politieke Opsporingsdienst

Kort na de bevrijding, van 5 mei tot 2 juni 1945, heeft het Gildehuis dienst gedaan als bewaringskamp van de gemeente Bergh. Hier werden NSB'ers en andere collaborateurs opgesloten. Het bewaringskamp viel onder de verantwoordelijkheid van de plaatselijke afdeling van de Politieke Opsporingsdienst. Een bewaringskamp was kleiner dan een interneringskamp, zoals destijds De Kruisberg in Doetinchem en Kamp Vosseveld in Winterswijk.

Schietvereniging de Kogel

Op initiatief van J. Freriks kwamen op 1 januari 1936 om 11.15 uur 15 personen in de gildezaal bijeen, en werd hier Schietvereniging De Kogel opgericht. Eerste voorzitter werd J. Freriks en op voorstel van Th. Geurts werd W. Peters tot secretaris/penningmeester benoemd. Veel van de eerste leden waren ook lid van het Sint Oswaldusgilde. In de gildezaal werden door deze vereniging vanaf dit moment tot de Tweede Wereldoorlog, en daarna tot 1957 regelmatig schietoefeningen gehouden, de vereniging verhuisde toen naar De Pluum.

Beeldmateriaal

Bestuur voor het Gildehuis.jpg
Het bestuur van het Sint Oswaldusgilde in 1932 voor het nieuwe Gildehuis.
Zittend v.l.n.r.: Gradus van Uhm, B. Kolner secretaris, Theet Geurts penningmeester, Jan Kuster
Staand v.l.n.r.: Toon Wijskamp, Hendrik Gerritsen voorzitter en commandant, Toon Welling, Antoon Cremer, Dorus Raaijman, Hent Wissing, Jan Wijnands, Evert Segers

Bronnen