Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Greef, Antonius Cornelis de

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Pastoor-De-Greef.jpg

Antonius Cornelis de Greef was van 1948 tot 1960 de vierde pastoor van Stokkum.

Hij werd op 1 november 1904 geboren in Oud Ootmarsum in de toenmalige gemeente Denekamp als zoon van Johannes Hendrikus de Greef en Anna Margaretha Wielens. Zijn vader was van 1925 tot 1929 hoofd van de lagere school in Wijnbergen.

De Greef werd op 15 juli 1931 priester gewijd in Utrecht. De volgende maand werd hij benoemd tot kapelaan in Slagharen. Zijn volgende standplaatsen als kapelaan waren Schalkwijk vanaf augustus 1933, Bussum vanaf januari 1938, Denekamp vanaf oktober 1939 en Duistervoorde vanaf augustus 1945. Op 19 november 1948 werd hij de vierde pastoor van Stokkum als opvolger van pastoor Spruijt.

Pastoor De Greef heeft het kerkgebouw in verschillende opzichten veranderd. Op een vergadering van het kerkbestuur in mei 1951 stelde hij voor verwarming in de kerk te laten aanleggen. Centrale verwarming bleek te duur, zodat uiteindelijk voor een oliekachel gekozen werd. Die werd echter pas in 1958 geïnstalleerd, voor een prijs van 1200 gulden. Toen vervolgens bleek dat smid Knoef hem goedkoper had kunnen leveren, werd afgesproken dat hij provisie kreeg over de stookolie voor de kerk en de school. De olie werd gebracht door de firma Strijbosch in Didam.

In 1957 liet hij nieuwe ramen en muurschilderingen aanbrengen door kerkschilder Abram Stokhof de Jong uit Soest, die in 1948 al de twee ramen had gemaakt die de Stokkumse afdeling van de KAB toen heeft aangeboden. Pastoor De Greef was districtsadviseur voor de KAB.

Stokhofs schilderingen stelden visioenen voor uit de Openbaring van Johannes, het laatste boek van het Nieuwe Testament. De meningen over de schilderingen waren zo verdeeld, dat pastoor De Greef het nodig vond in het Kerkblad voor Bergh van januari 1958 zijn bedoeling uiteen te zetten. Hij eindigde met:

Het geheel is een poging van de kunstschilder en van de pastoor om voor de mensen begrijpbare kunst aan te brengen en te trachten hiermede tevens de culturele verheffing te bevorderen.

Op de kermis van 1952 waren in het Gildehuis tegen de afspraken in jongens en vooral meisjes van beneden de zeventien jaar op de dansvloer waren geweest. De pastoor was hiervan getuige geweest, zodat hij een boze brief typte aan het bestuur en de leden van het Sint Oswaldusgilde. Hij gaf onomwonden blijk van zijn afkeuring en liet weten pas weer naar dansavonden te komen als gebleken was dat men zich weer aan de voorschriften hield. Een goed gesprek heeft de lucht daarna weer geklaard.

Men herinnert zich deze pastoor als een enorm fanatiek voetbalsupporter, die uit eigen zak geld leende aan de voetbalclub. Als men langs de lijn naast hem stond moest men altijd oppassen dat men niet per ongeluk een klap kreeg van de overenthousiaste pastoor.

Pastoor De Greef met de nieuwe bromfiets die hij bij zijn 25-jarig priesterfeest kreeg. Beeld uit de promotiefilm van 1956.

In juli 1956 vierde pastoor de Greef in Stokkum groots zijn zilveren priesterfeest.

In de zomer van 1956 werd er een promotiefilm van bijna een half uur voor pastoor De Greef en zijn parochie gemaakt. Hierin komen de vele facetten van zijn werk als pastoor aan bod en zijn ook beelden te zien van de festiviteiten bij zijn priesterjubileum.

Op het schuttersfeest in 1957 zorgde hij voor een primeur door bij het Sint Oswaldusgilde de schutterskoning te worden. Een uur was er al op het laatste stukje van de vogel geschoten. De pastoor liet zijn zuster, die juist in Stokkum op bezoek was, tot koningin kronen.

In oktober 1960 nam hij afscheid wegens zijn benoeming tot pastoor te Driel. Zijn opvolger was pastoor Van Jaarsveld.

Pastoor De Greef was pastoor in Driel tot zijn emeritaat op 20 maart 1971. Hij overleed op 4 september 1975, zeventig jaar oud, in Heteren. Op 9 september werd hij begraven op het r.-k. kerkhof in Driel.

Bronnen