Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

St. Suitbertuskerk

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Het kerkgebouw

De patroonheilige van de r.-k. kerk in Stokkum is Sint Suitbertus. De kerk werd in 1914 aanbesteed en was in 1915 gereed. De plattegrond heeft een kruisvorm met korte armen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. In plaats van een toren is er een dakruiter waarin de kerkklok hangt. Het middenschip heeft een zadeldak; de zijbeuken een wolfsdak. De leien dakpannen zijn gelegd als een standaard Maasdak. Bij een renovatie zijn de dakkapellen verwijderd en is de entree geheel vernieuwd. Ter versiering is het midden van het leiendak boven de nieuwe entree gelegd in schubbendekking. De kerk is sinds 18 juni 2002 een gemeentelijk monument (nr. 88).

De straat waaraan de kerk staat heette de Kerkweg, maar werd na het overlijden van de eerste pastoor omgedoopt in Pastoor Van Sonsbeeckstraat.

St. Suitbertuskerk voor de restauratie in 19??.
St. Suitbertuskerk na de restauratie.
Kerk Stokkum kl.JPG

Pastoors en kapelaans

De Sint Suitbertusparochie is opgegaan in het parochieverband Didam-'s-Heerenberg-Wehl, waaruit op 1 januari 2010 de nieuwe Parochie Heilige Gabriël is voortgekomen.

In mei 2017 maakte het bestuur van de Parochie Heilige Gabriël bekend dat zes van haar elf kerken dicht moeten. Twee daarvan staan in Bergh: de kerk in Stokkum en de kerk in Braamt. In maart 2018 is de Suitbertuskerk dichtgegaan, de kerk wordt nu voornamelijk gebruikt voor dorpsactiviteiten en in overleg soms nog een dienst.

Bron o.a.