Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Sint Martinusschool (Wijnbergen)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Sint Martinusschool te Wijnbergen werd in augustus 1921 geopend voor katholieke leerlingen uit Dichteren en Wijnbergen. Voor die tijd gingen de leerlingen uit Wijnbergen naar de Openbare School de Tol in Wijnbergen en de leerlingen uit Dichteren naar een openbare school in Ambt Doetinchem.

Ook in Beek en in Loerbeek was een Sint Martinusschool.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er tijdelijk een noodonderkomen in Dichteren. (Vaak werd er echter helemaal geen les gegeven) Na de Tweede Wereldoorlog kwam in de gemeente Doetinchem een nieuwe wijk: De Hoop die deel uitmaakte van de Sint Martinusparochie Wijnbergen. De naam verwijst naar de veldnaam De Hoop. De school werd daardoor al gauw te klein. In eerste instantie werd in het Parochiehuis (Verenigingsgebouw) een extra klas ingericht. In 1957 kwam er aan de Torontostraat op De Hoop een nieuwe school. De oude school werd een kleuterschool, de enige in de geschiedenis van Wijnbergen.

Hoofd van de lagere school was Jan Dijkman. Hij werd als hoofd opgevolgd door Herman Verheij, die eerder in 's-Heerenberg les heeft gegeven. Tijdens een jubileum vertelde Verheij aan een journalist dat in het verleden de leerlingen uit Dichteren en Wijnbergen elkaar met klompen te lijf gingen. Dichteren en Wijnbergen vormden echter één front tegen de Openbare 'Canadaschool', eveneens aan de Torontostraat.

In de tropische zomer van 1959 gingen de leerlingen even in 'staking' onder het motto 'alle scholen hebben vrij, behalve wij', hetgeen plaatselijk wereldnieuws was waarvoor een regionale krant een fotograaf stuurde. Hetzelfde motto was 's-winters tijdens de pauzes regelmatig op spandoeken te lezen om ijsvrij af te dwingen, maar Dijkman cs waren niet scheutig met het weggeven van vrije dagen. (Ook kwam het slechts zelden voor dat leerkrachten ziek waren; ook een tegenvaller voor de leerlingen mbt vrije dagen.)

Lesmethode

Bij lezen werden de leesplankjes aap, roos, zeef gebruikt en bij rekenen werd met stokjes gewerkt.

Categorie

Net als de andere scholen in de gemeente Bergh was de Sint Martinusschool door het Rijk ingedeeld in de categorie 3e klas. De gemeente Doetinchem was ingedeeld in de 2e klas wat oa inhield dat leerkrachten in Doetinchem meer salaris ontvingen.

Leerkrachten

Vrije school De Kleine Prins

Door een tekort aan leerlingen werd de Sint Martinusschool gesloten, waarna Vrijeschool De kleine Prins in het gebouw kwam.

Afgebroken

Op de huidige locatie wordt de school afgebroken en een nieuwe school gebouwd. De nieuwe school wordt milieu-vriendelijk gebouwd en wordt naar verwachting augustus 2011 opgeleverd.