Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Raaijman, Theodorus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Gezin en loopbaan

Dorus zittend eerste rij links met andere bestuursleden van het Sint Oswaldusgilde

Theodorus (Dorus) Raaijman werd geboren in Stokkum op 17 oktober 1893 als zoon van Theodorus Raaijman en Maria Catharina Snijders.

Bij zijn inschrijving voor de Nationale Militie in 1912 werd hij niet ingeloot en hoefde dus geen militaire dienstplicht te vervullen. Hij trouwde op 19 mei 1921 in Bergh met Johanna Katharina Wijnands, geboren te Asperden (Pruisen) op 13 oktober 1896 als dochter van Theodorus Wijnands en Elisabeth Arends. Als zijn beroep werd toen arbeider genoteerd. Uit dit huwelijk werden dertien kinderen geboren. Een van hun zoons is als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië geweest: Wim.

De gemeente Bergh heeft op 9 maart 1938 aan hem een bouwvergunning afgegeven voor de bouw van een woonhuis op de Sint Isidorusstraat 6 in Stokkum naar ontwerp van de architect Henri Clerx. Dorus had een loonbedrijf. Dit bedrijf was na de bouw van dit huis op het hetzelfde adres gevestigd en verrichte vooral landbouwwerkzaamheden. Vanaf 1966 runde hij samen met zijn zoons het loonbedrijf, in hoeverre Dorus toen nog betrokken was valt te betwijfelen. Voor 1966 was het vermoedelijk lange tijd een eenmanszaak. Zijn zoons hebben het bedrijf in 1973 volledig overgenomen, op 1 oktober 1994 is het bedrijf opgeheven.

Naast zijn werk was hij ook erg actief in het Stokkumse verenigingsleven, hij was lid van de R.K. Werkliedenvereniging in Stokkum, hier was hij penningmeester van het kolenfonds. Ook was hij lid van het Sint Oswaldusgilde. In 1923 was hij schutterskoning en van 1926 tot 1938 bestuurslid. Later is hij ook erelid geworden. Hij is op Koninklijk besluit no. 36 van 9 juli 1970 onderscheiden met de zilveren eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau voor zijn activiteiten bij deze vereniging. Tevens was hij na de Tweede Wereldoorlog een van de eerste 44 leden van Voetbalvereniging Stokkum.

Hij overleed in Bergh op 15 februari 1979, 85 jaar oud. Zijn vrouw was al overleden op 57-jarige leeftijd op 23 juni 1954 in Utrecht. Hij was dus bijna 25 jaar weduwnaar.

Overige informatie

Op de pagina Bijzondere Vrijwillige Landstorm wordt Th. Raaijman uit Stokkum vermeld als lid, de initialen komen overeen, maar het is nog niet door nadere informatie geverifieerd of dit om dezelfde persoon of om een van de zoons van zijn broer gaat.

Bronnen