Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kolner, Bernard Hendrikus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Bernardus Hendrikus Kolner
(1894-1963)

De heer Kolner (Oldenzaal, 19 december 1894) werd per 1 mei 1924 hoofd van de r.k. lagere school te Stokkum. Na 36 jaar nam hij op 30 september 1960 in zaal 't Klaphek afscheid om te genieten van zijn pensioen.

Hij zat vele jaren in het bestuur van de Ouden van Dagen 's-Heerenberg en Stokkum, en was actief voor de Harmonie Volharding (hij was erevoorzitter van deze Harmonie) en bijbehorende supportersvereniging, het Sint Oswaldusgilde, de voetbalclub, het Oranjecomité en was vele jaren directeur van het kerkkoor.

Vanaf 1939 heeft hij lesgegeven op de Nijverheidsavondschool in 's-Heerenberg. Dat jaar verving hij wiskundeleraar Schoevaars, die als reservekapitein gemobiliseerd werd. Na de Tweede Wereldoorlog was hij ook leraar Nederlandse aan deze avondschool.

In oktober 1944 werd hij samen met een stuk of vijftien anderen uit Bergh door de SS gegijzeld, omdat zich niet genoeg mannen hadden gemeld om te werken voor de Organisation Todt.

De heer Kolner overleed na een langdurige ziekte op 26 februari 1963 in het St. Jozefziekenhuis te Doetinchem. Hij is op 2 maart 1963 begraven op de r.-k. begraafplaats te Stokkum.

Meester Kolner op een bankje voor het Meestershuis in Stokkum.
Burgemeester De Leeuw (links) drukt meester Kolner de hand
bij diens afscheid op 30 september 1960.

Bron o.a.