Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Meestershuis Stokkum

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Meestershuis Stokkum - Eltenseweg 2.jpg

De oude schoolmeesterswoning of het Meestershuis aan de Eltenseweg 2 in Stokkum is gebouwd in 1910 en is sinds 18 juni 2002 een gemeentelijk monument (nr. 83).

Veel van het oorspronkelijke Jugendstil-karakter van de woning kon in de loop van de jaren bewaard blijven. Zo is er boven de voordeur nog een bovenlicht met levensboom. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. De ontlastingsbogen zijn opgenomen in het siermetselwerk.

Het pand vormde een architectonische eenheid met de in dezelfde stijl gebouwde Sint Suitbertusschool (die begin jaren 70 werd afgebroken en vervangen door nieuwbouw). Het Meestershuis maakt deel uit van het historisch gegroeide dorpsbeeld en speelt daarin een beeldbepalende rol op de hoek van de Gildestraat Eltenseweg.

Het eerste hoofd der school dat met zijn gezin het huis betrok, was Johannes Antonius Leisink. Toen zijn school een rooms-ratholieke bijzondere school werd, kwam pastoor Van Sonsbeeck hem vertellen dat hij geen hoofd van de school meer kon blijven, omdat hij geen katholiek onderwijsdiploma had. Het verhaal gaat dat de meester hem daarop de retorische vraag stelde: "Maar betekent dat dan dat hier voortaan ook met katholieke potloden geschreven moet worden ?".

Van 1924 tot 1960 woonde Bernard Hendrikus Kolner, hoofd van de school, in het meestershuis.

In de jaren 80 verkeerde het huis in een desolate toestand. Koen Roosendaal redde het van de ondergang. Hij pakte de restauratie grondig aan en herstelde het pand in zijn oude glorie. Sedert half jaren 90 bewoonden Martin en Carla Jutte het huis. In 2008 ontvingen zij van de gemeente Montferland de gemeentelijke Monumentenprijs.