Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Meestershuis Stokkum

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Meestershuis Stokkum - Eltenseweg 2.jpg

De oude schoolmeesterswoning of het Meestershuis aan de Eltenseweg 2 in Stokkum is gebouwd in 1910 en is sinds 18 juni 2002 een gemeentelijk monument (nr. 83).

Veel van het oorspronkelijke Jugendstil-karakter van de woning kon in de loop van de jaren bewaard blijven. Zo is er boven de voordeur nog een bovenlicht met levensboom. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. De ontlastingsbogen zijn opgenomen in het siermetselwerk.

Het pand vormde een architectonische eenheid met de in dezelfde stijl gebouwde Sint Suitbertusschool (die begin jaren 70 werd afgebroken en vervangen door nieuwbouw). Het Meestershuis maakt deel uit van het historisch gegroeide dorpsbeeld en speelt daarin een beeldbepalende rol op de hoek van de Gildestraat Eltenseweg.

Het eerste hoofd der school dat met zijn gezin het huis betrok, was Johannes Antonius Leisink. Van 1924 tot 1960 woonde Bernard Hendrikus Kolner er.

In de jaren 80 verkeerde het huis in een desolate toestand. Koen Roosendaal redde het van de ondergang. Hij pakte de restauratie grondig aan en herstelde het pand in zijn oude glorie. Sedert half jaren 90 bewonen Martin en Carla Jutte het huis. In 2008 ontvingen zij van de gemeente Montferland de gemeentelijke Monumentenprijs.