Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bovenlicht

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Een bovenlicht is een raam boven een deur of het bovenste venster van een hoog raam.

In het geval van een deur is de functie licht door te laten naar de achterliggende binnenruimte. Zulke bovenlichten komen vaak voor boven voordeuren van oudere huizen, waar de gang door het midden van het huis loopt. Een raam boven de deur is dan de enige manier om daglicht in de gang toe te laten, zeker als de deur zelf geen ramen heeft.

Bovenlichten boven deuren zijn vaak versierd met een levensboom, een meestal gietijzeren ornament dat aan de buitenkant over het bovenlicht is aangebracht. Het glas in zulke bovenlichten is meestal helder vensterglas. De levensboom heeft dan als bijkomende functie inbraakpreventie. In plaats van helder vensterglas komt gebrandschilderd glas-in-lood ook vaak voor. In dergelijke gevallen ontbreekt de levensboom.

Voorbeelden van een bovenlicht met levensboom zijn te zien boven de voordeur van de oude pastorie in de Hofstraat in 's-Heerenberg en van het woonhuis Molenberg 1 in Stokkum. De Noordwalwoningen in 's-Heerenberg hebben eenvoudige bovenlichten zonder versiering.

De voordeur van de pastorie in Kilder heeft een bovenlicht van glas-in-lood met gebrandschilderd glas. Net als de pastorie in Beek hebben de ramen van de Kilderse pastorie bovenlichten voorzien van gebrandschilderd glas-in-lood.

Bronnen