Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Oude pastorie (Hofstraat 9)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto's op deze pagina: Benny Schuurman

De oude pastorie op het adres Hofstraat 9 (op de hoek van de 's-Gravenwal - voorheen Walstraat) in 's-Heerenberg werd in 1857 gebouwd op de plek waar sinds 1805 de pastorie van de Baustetterkerk had gestaan. Het herenhuis kan model staan voor de r.-k. pastorieën uit die tijd (vergelijk die van Netterden). Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. Kenmerkend zijn de strekken boven de ramen en het schilddak. De schuiframen en de voordeur stammen nog uit de bouwtijd. Boven de voordeur bevindt zich een bovenlicht met een gietijzeren levensboom. Langs de onderkant van de gevels loopt een grijs geschilderde gevelplint.

In 1920 is het huis aan de achterzijde uitgebreid en in 1929, toen de pastoor naar de overzijde van de straat naar het Groenenhuis was verhuisd, begon het Wit-Gele Kruis hier een klein ziekenhuis: het Sint Theresiagesticht.

Na 1960 werd het huis door de toenmalige gemeente Bergh als kantoor gebruikt. Op 31 januari 1967 kreeg het pand de status van rijksmonument (monumentnummer 9267).

P1020536 (Medium)tekst pastorie.JPG
Gevelsteen pastoor Heinink
De zijkant van pastorie is tijdens de bevrijding behoorlijk beschadigd geraakt.

Bronnen