Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Geuijen, Jan

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Uit de NRC van 29 juni 1848

Jan Geuijen werd in 1812 geboren in de gemeente Gendringen als zoon van Hendrik Geuijen en Elisabeth Stokman. Hij trouwde met Elsabeth Kremer uit Vethuizen, geboren op 13 april 1815 als dochter van Daam Kremer en Geertruida Dijker.

Geuijen werd op zondag 18 juni 1848 in Vethuizen doodgeschoten door zijn zwager Theodorus Kremer, de oudste broer van zijn vrouw. Deze verborg het lijk eerst in een korenveld en later in de Vethuizense Wetering. Daar werd het de volgende dag 's avonds gevonden door een schaapsherder (wiens naam niet overgeleverd is) en Willem Nijland. Deze dag, maandag 19 juni 1848, staat bij de burgerlijke stand van Bergh als overlijdensdatum vermeld. De aangifte vond op 21 juni plaats door Willem Dijker en Hendrik Melissen.

Op de dag van Geuijens begrafenis, 22 juni, pleegde zijn vrouw zelfmoord door zich met een scheermes de keel door te snijden. Haar dood werd de volgende dag gemeld door de gerechtsdienaar Gerrit Jan Arends en veldwachter Hendrik Janssen.

De moordenaar wist vier jaar uit handen van justitie te blijven en werd pas in de loop van 1852 gearresteerd. In augustus werd hij uitgeleverd aan Nederland. Tijdens het daarop volgende proces voor het gerechtshof in Arnhem werd duidelijk dat in het drama niet alleen moord en zelfmoord, maar ook incest en brandstichting een rol hadden gespeeld.

De moordenaar werd op 21 september 1852 veroordeeld tot de dood door ophanging, maar koning Willem III zette deze straf in februari 1853 om in twintig jaar tuchthuis. Hij heeft zijn straf niet uitgezeten, want hij overleed op 2 mei 1867 in het tuchthuis in Leeuwarden.
Onderstaand artikel uit het Algemeen Handelsblad van 23 september 1852 voegt veel details toe aan wat hierboven in het kort is geschetst. (Klik voor een vergroting.)

Geuijen 18520923 AH.jpg


Advertentie uit de Arnhemsche Courant van 26 juli 1848

Op 1 augustus 1848, kort na de dood van Geuijen en zijn vrouw, werd hun boerderij door notaris Kolfschoten verpacht. In advertentie die hiertoe in de dagbladen verscheen, is sprake van Hofstede Klein Vethuizen. Uit de bewoningsgeschiedenis van Vethuizen blijkt dat het een huis naast Klein Vethuizen betrof.

Bronnen