Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gijzel, Frans

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Frans Gijzel (Hilvarenbeek, 1952) was van 2007 tot 2018 predikant van de Protestantse Gemeente in 's-Heerenberg en Zeddam. Hij was de opvolger van dominee Dijk.

Gijzel studeerde Theologie aan de Rijksuniversiteit in Groningen en begon zijn loopbaan in 1980 als predikant in Uithuizen, Groningen. In 1985 verhuisde hij naar Lichtenvoorde, vanwaar hij in 1993 vertrok naar Winterswijk-Meddo. Daar was hij tot hij in 2001 werd benoemd in het Betuwse Tricht.

In juli 2007 deed Gijzel zijn officiële intrede in de gemeente 's-Heerenberg-Zeddam. Met zijn echtgenote Jet ging hij wonen in de protestantse pastorie in Zeddam.

De samenwerking die sinds 1974 bestond tussen de hervormde gemeenten (sinds 2006 protestantse gemeenten) van 's-Heerenberg en Zeddam leidde in november 2011 tot een eenwording. De nieuwe gemeente kreeg de naam Protestantse Gemeente te 's-Heerenberg – Zeddam.

Frans Gijzel is op 11 maart 2018 met emiraat gegaan. Tijdens de afscheidsdienst in de rooms-katholieke Pancratiuskerk (want de protestantse kerken in 's-Heerenberg en Zeddam waren te klein voor deze dienst) was een groot aantal mensen aanwezig, waaronder ook delegaties uit zijn oude gemeenten in Uithuizen, Lichtenvoorde, Winterswijk en Tricht.

Frans en Jet Gijzel zijn in april 2018 in Leiden gaan wonen, dichter bij hun kinderen.

Zijn opvolgster dominee Nieuwenhuis arriveerde in maart 2019.

Bronnen