Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Protestantse Gemeente 's-Heerenberg-Zeddam

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Protestantse Gemeente 's-Heerenberg-Zeddam is voortgekomen uit de samenwerking tussen de Hervormde gemeenten in 's-Heerenberg en Zeddam.

De gemeente hoort bij de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), en maakt deel uit van de classis Doetinchem.

Van oorsprong was het een Hervormde Gemeente. Met ingang van augustus 1974 zijn de hervormde gemeenten ’s-Heerenberg en Zeddam gaan samenwerken in de vorm van een quasi-pastoraal verband. Sinds 1981 vormen de gemeenten een gecombineerde predikantsplaats. In 2006 is na de totstandkoming van de PKN de naam van beide gemeenten gewijzigd in Protestantse Gemeente. De samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot eenwording van de beide gemeenten, hetgeen in november 2011 officieel is bekrachtigd. De nieuw gevormde gemeente heeft de naam: Protestantse Gemeente te ‘s-Heerenberg – Zeddam.

Voor 1974 had de kerk in 's-Heerenberg een eigen pastorie. Deze was eerst - sinds 1842 - gevestigd in het Kattenburg, later in het huis aan de Emmerikseweg 4. De 36 dominees die de kerk in 's-Heerenberg tussen 1585 en 1974 gehad heeft, de 31 dominees die de kerk in Zeddam tussen 1598 en 1980 gehad heeft en de 7 gemeenschappelijke dominees sinds 1974 voor de twee samenwerkende kerken zijn allen hier in Berghapedia met een eigen pagina beschreven.

De gemeente heeft twee kerken: de Hervormde Kerk in 's-Heerenberg (uit 1259) en de Hervormde Kerk in Zeddam (uit 1811). De gemeente heeft sinds 1974 één dominee in dienst; de huidige dominee is sinds 2018 Henriëtte Nieuwenhuis - zij woont in de pastorie in Zeddam. Er zijn binnen de gemeente twee protestantse begraafplaatsen: de begraafplaats in Zeddam (uit 1923) en het kerkhof naast de kerk in 's-Heerenberg. Verder heeft de kerk twee gemeenschapshuizen: het Olde Posthuus in 's-Heerenberg (sinds 1995) en het Imminkhuis in Zeddam (sinds 1978).

De kerkdiensten worden wekelijks op zondag om 10:00 uur gehouden, maandelijks wisselend in de kerk in 's-Heerenberg of Zeddam. Sinds de Corana-crisis in 2020 worden ook op woensdagavond om 19:30 uur korte diensten gehouden - het zogenaamde Woensdagavondgebed. Deze diensten worden afwisselend gehouden in de kerken in 's-Heerenberg, Zeddam, Silvolde, Etten, Terborg, Ulft, Gendringen en Bontebrug. De kerkdiensten zijn terug te kijken via kerkdienstgemist.nl - sinds april 2020 als video met geluid, daarvoor alleen als geluid.

De gemeente heeft sinds 1970 een actieve Cantorij, die vrijwel wekelijks bij de kerkdiensten actief is.

Maandelijks verschijnt het kerkblad Kerkepraat. Dit wordt zowel op papier als via mail bij de kerkleden bezorgd en is ook terug te lezen op de website. Daarnaast worden indien daar aanleiding toe is nieuwsbrieven verspreid.

Verder worden door de kerk diverse activiteiten georganiseerd, zoals gespreksgroepen, diaconale projecten, voor ouderen en voor het onderhoud van de Kerktuin. De kerktuin is gelegen aan de Bovendorpsstraat in Zeddam, naast het Imminkhuis.

Er bestaat sinds 2019 een samenwerkingsverband tussen de vier Protestantse Gemeenten in Silvolde, Etten-Terborg-Ulft, Gendringen-Bontebrug en 's-Heerenberg-Zeddam. Dit samenwerkingsverband heeft de naam Klavertje4 gekregen. Binnen dit samenwerkingsverband vind ook regelmatig kanselruil plaats: de dominee uit de ene gemeente preekt op zondag in de andere gemeente. Ook is er een gezamenlijke website in ontwikkeling.

De Protestantse Gemeente 's-Heerenberg-Zeddam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).


Externe Links