Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

's-Heerenberg Emmerikseweg 4

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
S-Heerenberg-emmerikseweg-09010026.jpg

Het woonhuis aan de Emmerikseweg 4 (voorheen B476) in 's-Heerenberg is in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de Limburgse architect Alphons Rats. In opdracht van huisarts L. Knoppien heeft Rats ook het huis op nummer 2 ontworpen. De verbinding tussen Limburg en 's-Heerenberg was Rats' broer Jacobus, een bouwkundige die enige tijd in 's-Heerenberg en Zeddam heeft gewoond. In 1928 verhuisde hij naar Blerick, waar zijn broer de architect zich toen vanuit Maastricht had gevestigd. Aangenomen moet worden dat dokter Knoppien en Jacobus Rats elkaar gekend hebben.

De gemeente Bergh heeft op 17 juli 1928 een bouwvergunning afgegeven voor een woonhuis in 's-Heerenberg, sectie H nr. 588. In het verlengde de Oudste Poortstraat was dit het tweede huis buiten de oude stad in de Sectie H. Stad van de kadastrale gemeente 's-Heerenberg.

Het metselwerk van dit pand is uitgevoerd in kruisverband. Boven ramen en deuren zijn rollagen aangebracht. Op het geknikte tentdak liggen rode dakpannen.

Aan de achterkant van het huis is er vrij uitzicht op De Gaarde.

In 1959 woonde hier ds. A. Bloemendaal.

Notaris B.E. Zuure, die zich in 1956 op nummer 2 vestigde, heeft later ook nummer 4 gekocht en beide panden door een loopbrug op de eerste verdieping met elkaar laten verbinden. Deze loopbrug is inmiddels weer verwijderd, maar de restanten zijn nog zichtbaar.

Sinds 18 juni 2002 is het pand een gemeentelijk monument (nr. 30). De naburige woonhuizen Emmerikseweg 2 en Emmerikseweg 6 zijn in dezelfde stijl gebouwd en eveneens gemeentelijke monumenten. Zoals hierboven al vermeld is het pand op nummer 2 ook door architect Rats ontworpen.

Het bezwaarschrift uit 1928

Bron o.a.