Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Zuure, Mr. Drs. Bernardus Emile

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Notaris Zuure

De jongst benoemde notaris ooit

Mr. drs. Bernardus Emile Zuure was dertig jaar notaris te 's-Heerenberg, van 1956 tot en met 1986. Hij was de opvolger van notaris G. Knot.

De heer Zuure werd geboren te Steenbergen op 19 november 1921 en groeide op in Oosterhout (NBr.) Hij trouwde in 1953 met Marijke Hulshof uit Lichtenvoorde.

Het was tijdens de oorlog dat hij een rechtenstudie aan de universiteit wilde beginnen, maar dat was alleen mogelijk met goedkeuring van de Duitse bezetter. De gestelde voorwaarden waren voor hem niet acceptabel. Zijn daarop gevolgde studie notariaat was deels in Breda en deels in Leiden. Als kandidaat-notaris was hij werkzaam in Delft en Naarden.

Toen hij per 1 januari 1956 in de standplaats 's-Heerenberg werd benoemd als notaris was hij met zijn 34 jaar de jongst benoemde notaris ooit. Met zijn gezin – toen met zoon Rick, geboren in Naarden – nam hij zijn intrek in "De Papaver" aan de Emmerikseweg 2 te 's-Heerenberg. Daar werden zoon Benno en de dochters Hanneke en Marleen geboren.

Het kantoor werd jaren later, nadat het gezin was verhuisd naar Slotlaan 16 en daarna Slotlaan 42, uitgebreid met het naastgelegen pand (het domineeshuis) aan de Emmerikseweg 4 en daarmee door een loopbrug (de boomsbrug) verbonden.

De heer Zuure behaalde in die periode alsnog de titel van meester in de rechten en was naast notaris ook een deel van zijn loopbaan plaatsvervangend kantonrechter te Terborg. Ook maakte hij deel uit van het bestuur van St. Jozefziekenhuis en het Ludgercollege te Doetinchem. Van tijd tot tijd gaf hij les in het voortgezet onderwijs en hield spreekbeurten.

25-jarig ambtsjubileum

Op donderdag 11 december 1980 stond deze advertentie in De Wegwijzer:

Bij Koninklijk Besluit van 16 december 1955 werd de heer B.E. Zuure
benoemd tot notaris te 's-Heerenberg.
Gaarne stellen wij u in de gelegenheid hem met dit 25-jarig ambtsjubileum
geluk te wensen op 16 december a.s. van 16.00 tot 19.00 uur in
Hotel Ruimzicht, Kilderseweg 19 te Zeddam.
Medewerkers notariskantoor
's-Heerenberg, december 1980
Emmerikseweg 2-4

Notariskantoor Zuure en Van Zanten

Notarispraktijk Zuure en Van Zanten

De heer Zuure heeft vanaf 1981 samen met de in dat jaar tot notaris benoemde D.H. van Zanten de praktijk voortgezet onder de naam Notariskantoor Zuure en Van Zanten. De heer Van Zanten was toen al werkzaam op dit kantoor. Hij is in 2001 met pensioen gegaan. De heer Zuure verhuisde na zijn pensionering in 1986 naar Nijmegen. Op 4 mei 2015 overleed hij op 94-jarige leeftijd in Uden.

Patersklooster

Bij akte verleden voor notaris Zuure op 6 januari 1974 werd door de Stichting Don Bosco het "voormalige seminarie Don Rua aan de Emmerikseweg 13 te 's-Heerenberg met ondergrond, erf, tuin, bouw- en weiland, groot 13.38,20 hectare", in eigendom overgedragen aan Gerrit Hazeleger, fabrikant wonende te Ede, voor de som van fl. 1.000.000,00.

Bronnen