Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

HBS

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De HBS of hogereburgerschool was een schooltype voor middelbaar onderwijs dat heeft bestaan van 1863 tot 1968. In deze meer dan honderd jaar onderging het onderwijsaanbod een aantal veranderingen. In ruimere zin gelden het huidige havo en vwo als de opvolgers van de HBS, waarbij het atheneum in engere zin als de directe opvolger kan worden gezien. (Het gymnasium, met zijn klassieke talen, bestond ten tijde van de HBS al.)

De HBS werd aanvankelijk vooral bezocht door jongens uit de gegoede klasse, maar geleidelijk aan vormden de scholieren een bredere afspiegeling van de bevolking. Veel mensen die in de betreffende periode een academische opleiding hebben gevolgd, zoals artsen, veeartsen en predikanten, zijn voordien naar de HBS (of het gymnasium) geweest. Dit geldt niet voor pastoors en kapelaans, die hun opleiding op een seminarie kregen.

Tot in het begin van de vorige eeuw gingen Berghse scholieren naar Zutphen voor HBS-onderwijs. Dit waren onder anderen de zoons van veearts Hoogland en de gebroeders Gerrit en Frederik Tervoert. Zutphen was zo ver van Bergh dat deze jongens daar op kamers woonden. Dit duidt erop dat het HBS-onderwijs in Doetinchem, dat werd gegeven aan het Gemeentelijk Lyceum, pas later van start is gegaan. Veel Berghse HBS'ers zijn daar destijds dagelijks op de fiets naartoe geweest. Het Gemeentelijk Lyceum heette later Gemeentelijke Scholen Gemeenschap Doetinchem en is tegenwoordig het Rietveld Lyceum.