Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Halteren, Van - Thijssen (1832)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Het gezin Albertus van Halteren - Hendrika Thijssen emigreerde in 1847 naar Amerika.

Albertus van Halteren werd op 23 september 1809 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Hendrik van Halteren en Elisabeth ten Eikelder. Van beroep was hij wever. Op 21 december 1832 trouwde hij in Bergh met Hendrika Thijssen, geboren op 6 februari 1810 in Elten als dochter van Peter Thijssen en Everdina Hermsen.

Het echtpaar kreeg in 's-Heerenberg vijf kinderen:

  • Johanna, * 10 augustus 1833
  • Peter, * 25 oktober 1835
  • Willem, * 2 juli 1838
  • Hendrikus Johannes, * 19 september 1841, † 18 juni 1843 in 's-Heerenberg
  • Hendrikus Theodorus, * 22 juli 1844, † 9 januari 1847 in 's-Heerenberg

Op 29 maart 1847, kort na het overlijden van het jongste kind, werd het gezin uitgeschreven uit het bevolkingsregister van de gemeente Bergh wegens vertrek naar Amerika. Hun zeereis begon in Rotterdam, waar zij aan boord gingen van de Leodes. Op 7 juni 1847 kwamen zij aan in New Orleans aan de Golf van Mexico.

Van New Orleans is het gezin naar Missouri gegaan. Deze staat is vanuit New Orleans goed bereikbaar door de rivier de Mississippi stroomopwaarts naar het noorden te volgen. Waarschijnlijk heeft het gezin gevaren op de bekende Mississippi-stoomboten, die werden aangedreven door schoepenraderen. In Missouri werden al vrij snel nog twee kinderen geboren: Anton in 1847 of 1848 en Alvina in 1850 of 1851. Het is niet bekend waar in Missouri het gezin Van Halteren gewoond heeft.

De Van Halterens zijn niet altijd in Missouri blijven wonen, althans niet allemaal. Bij de federale volkstelling van 1870 werden vader, moeder en de twee jongste kinderen geregistreerd in Dubuque. Deze stad ligt ten noorden van Missouri in de staat Iowa, een stuk verder stroomopwaarts aan de Mississippi. Dochter Alvina woonde toen bij haar ouders in. Hun buren waren Anton, kuiper van beroep, en zijn vrouw en kind. In Dubuque woonden meer mensen uit de Achterhoek; in 1892 kwam Arnold te Wiel hier aan.

Bij de federale volkstelling van 1880 woonde het echtpaar nog steeds in Dubuque, maar geen van hun kinderen werden hier vermeld. Van de drie kinderen die nog in Nederland waren geboren, zijn in Amerika tot dusver nog helemaal geen sporen gevonden.

De datum van het vertrek van het gezin Van Halteren naar Amerika zoals vermeld op blad 7 van register 205 van het Bevolkingsregister van de gemeente Bergh. De overlijdensdatum van het vierde kind is hier ook vermeld.
Het is erg waarschijnlijk dat de Van Halterens met een dergelijk type stoomboot van New Orleans de Mississippi zijn opgevaren naar Missouri en later naar Iowa.


Bronnen