Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hartering, Gerrit Jan

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Gerrit Jan Hartering werd op 10 januari 1839 geboren in Wijnbergen als zoon van Jan Hartering en Gerritje Wennink. Toen hij vier jaar oud was, verhuisde de familie naar Doetinchem.

Hij werd op 21 juli 1870 zoeaaf. Na de val van Rome op 20 september 1870 werd hij uit de dienst ontslagen. Zijn naam staat vermeld in het Register van Nederlandse Zouaven van het Zouavenmuseum in Oudenbosch. Bijzonderheden over zijn verblijf in Italië zijn niet bekend.

Na terugkeer in Nederland was hij houtskoolbrander in Doetinchem. Dit beroep staat in zijn huwelijksakte van 30 april 1875, opgemaakt in Winterswijk toen hij trouwde met Catharina Johanna Theben. Naderhand was hij in Winterswijk kleermakersknecht en klompenmaker. Zijn vrouw overleed al op 19 mei 1877, 31 jaar oud. Uit dit huwelijk zijn geen kinderen volwassen geworden.

Hij heeft daarna van 1880 tot 4 februari 1882 bij zijn broer in Doetinchem gewoond. Op laatstgenoemde datum hertrouwde hij in Angerlo met Johanna Berendina Steentjes. Behalve als klompenmaker stond Hartering in zijn nieuwe woonplaats ook als landbouwer te boek. Uit dit huwelijk is ten minste een zoon volwassen geworden. Zijn tweede vrouw overleed op 65-jarige leeftijd op 11 januari 1905 in Angerlo. Daar overleed ook Hartering zelf op 12 juni 1910, 71 jaar oud.

Bronnen