Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Heijltjes, Gerhardus Antonius

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Gerhardus Antonius Heijltjes uit Lengel werd geboren op 23 september 1880 als zoon van Arnoldus Antonius Heijltjes en Sibilla Christina Booms.

Heijltjes raakte op 22 juni 1904 betrokken bij een ruzie op de kermis in 's-Heerenberg, waarbij hij Herman Damen meerdere messteken heeft toegebracht. Damen is kort daarop aan de gevolgen overleden. Heijltjes is hiervoor in november 1904 tot negen maanden gevangenisstraf veroordeeld.

Een fragment uit een van de bijlagen bij de huwelijksakte van Heijltjes, waaruit blijkt dat hij mijnwerker was.
Burgerlijke Stand Kerkrade, huwelijksakten 1908, aktenr. 53.

Na zijn vrijlating is Heijltjes naar Zuid-Limburg getrokken om daar in de mijnen te werken. Op 5 mei 1908 trouwde hij in Kerkrade met Maria Koonen, geboren aldaar op 23 september 1889 als dochter van Johan Joseph Koonen en Elisabetha Janssen. Bij de wettelijke huwelijksvoltrekking waren alle vier ouders aanwezig. Heijltjes' vier jaar jongere broer Bernardus Hendrikus was een van de getuigen.

In de overlijdensakten van de burgerlijke stand van Kerkrade zijn twee jong gestorven kinderen van Heijltjes ingeschreven: Arnoldus Antonius, op 1-jarige leeftijd overleden op 30 mei 1910, en Adele Lize, 10 maanden oud overleden op 28 april 1915.

Heijltjes' zwager Theodorus Johannes Jansen is na 1919 ook naar Kerkrade verhuisd. Mogelijk zijn een of meer van diens zoons mijnwerker geweest.

Bronnen