Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Heitkamp, Herman Jozef: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Verre neef heeft pagina Heitkamp, Herman Josef hernoemd naar Heitkamp, Herman Jozef: Spellingh als in de geboorteakte)
(Aanvulling uit genoemde bronnen)
 
Regel 1: Regel 1:
In [[Er op of er onder]] staat: ''Uit [['s-Heerenberg]] heeft de heer '''H. Heitkamp''' drie weken gebromd voor de anti-V-actie en zijn Deutschfeindlichkeit.''<br/>
+
'''Herman Jozef Heitkamp''' werd in [[1932]] eigenaar van [[Hotel Heitkamp]] in [['s-Heerenberg]]. Hij werd op 26 maart [[1902]] geboren in [[Twente|Oldenzaal]] als zoon van Bernardus Johannes Heitkamp en Lamberta Fredrika Maria Scholten.
Herman Heitkamp zat de [[NSB]]'ers steeds tegen te werken en die zonnen op wraak. De verjaardag van Koningin Wilhelmina - 31 augustus - leek een geschikte datum. Ze zouden dan de portiek met oranje bloemen versieren. Een dochter van Willem van Bree vernam dat en ze waarschuwde Heitkamp. Deze zorgde er voor dat de bloemen verwijderd werden. Desondanks werd hij gearesteerd en naar het Huis van Bewaring in Arnhem  overgebracht. Door bemiddeling van de heer [[Fassin, Xaver Wilhelm Matthias|Fassin]] kwam hij weer vrij.
 
  
Herman Heitkamp was getrouwd met [[Stein|Elisabeth Maria (Lies) Stein]] en volgde zijn vader Bernardus op in [[Hotel Heitkamp]].<br/>
+
Zijn moeder overleed in [[1917]], waarna zijn vader in [[1927]] met zijn vier kinderen naar 's-Heerenberg verhuisde en daar [[Hotel Ernst]] overnam. Zijn vader ging in [[1932]] terug naar Oldenzaal en droeg het hotel over aan Herman Jozef. In datzelfde jaar trouwde hij met Elisabeth Maria (Lies) [[Stein]], geboren in 's-Heerenberg op 18 mei [[1905]] als dochter van Johann Hubert Stein en Maria Johanna Went.
Voor de [[Tweede Wereldoorlog|oorlog]] was hij [[Politiek|raadslid]] van [[1935]] tot [[1939]].
 
  
[[Categorie:Gemeenteraadsleden]] [[Categorie:Burgergevangenen in WO II]]
+
Van [[1935]] tot [[1939]] was Heitkamp [[:Categorie:Gemeenteraadsleden|gemeenteraadslid]].
 +
 
 +
In de [[Tweede Wereldoorlog]] heeft hij de [[NSB]]'ers steeds tegengewerkt, en die zonnen op wraak. De verjaardag van Koningin Wilhelmina – 31 augustus – leek een geschikte datum. Ze zouden dan de portiek met oranje bloemen versieren. Een dochter van [[Bree, Wilhelmus Theodorus van|Willem van Bree]] vernam dat en waarschuwde Heitkamp. Deze zorgde er voor dat de bloemen verwijderd werden. Desondanks werd hij gearresteerd en naar het Oranjehotel in Scheveningen overgebracht. Door bemiddeling van de heer [[Fassin, Xaver Wilhelm Matthias|Fassin]] kwam hij weer vrij. Oranjehotel is de bijnaam van de ''Polizeigefängnis'' in het huis van bewaring in Scheveningen.
 +
 
 +
Heitkamp overleed op 10 februari [[1973]], kort voor zijn 71e verjaardag, in het [[Ziekenhuizen Doetinchem|Sint Jozefziekenhuis]] in [[Doetinchem]].  Op 14 februari werd hij begraven op de [[Algemene Begraafplaats 's-Heerenberg|algemene begraafplaats]] in 's-Heerenberg. Zijn vrouw overleed op 19 januari [[1991]], 85 jaar oud, en werd eveneens op de algemene begraafplaats begraven.
 +
 
 +
Zijn [[Heitkamp, Bennie|zoon Bennie]] had het hotel al in [[1956]] overgenomen.
 +
 
 +
== Bronnen ==
 +
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
 +
*[[Bergh; Heren, Land en Volk]], blz. 427, 461
 +
*[[Er op of er onder]], blz. 103
 +
*[http://www.graftombe.nl Graftombe.nl]
 +
 
 +
[[Categorie:Gemeenteraadsleden]] [[Categorie:Burgergevangenen in WO II]] [[Categorie:Twentenaren in Bergh]] [[Categorie:Algemene Begraafplaats 's-Heerenberg]]

Huidige versie van 24 nov 2021 om 15:48

Herman Jozef Heitkamp werd in 1932 eigenaar van Hotel Heitkamp in 's-Heerenberg. Hij werd op 26 maart 1902 geboren in Oldenzaal als zoon van Bernardus Johannes Heitkamp en Lamberta Fredrika Maria Scholten.

Zijn moeder overleed in 1917, waarna zijn vader in 1927 met zijn vier kinderen naar 's-Heerenberg verhuisde en daar Hotel Ernst overnam. Zijn vader ging in 1932 terug naar Oldenzaal en droeg het hotel over aan Herman Jozef. In datzelfde jaar trouwde hij met Elisabeth Maria (Lies) Stein, geboren in 's-Heerenberg op 18 mei 1905 als dochter van Johann Hubert Stein en Maria Johanna Went.

Van 1935 tot 1939 was Heitkamp gemeenteraadslid.

In de Tweede Wereldoorlog heeft hij de NSB'ers steeds tegengewerkt, en die zonnen op wraak. De verjaardag van Koningin Wilhelmina – 31 augustus – leek een geschikte datum. Ze zouden dan de portiek met oranje bloemen versieren. Een dochter van Willem van Bree vernam dat en waarschuwde Heitkamp. Deze zorgde er voor dat de bloemen verwijderd werden. Desondanks werd hij gearresteerd en naar het Oranjehotel in Scheveningen overgebracht. Door bemiddeling van de heer Fassin kwam hij weer vrij. Oranjehotel is de bijnaam van de Polizeigefängnis in het huis van bewaring in Scheveningen.

Heitkamp overleed op 10 februari 1973, kort voor zijn 71e verjaardag, in het Sint Jozefziekenhuis in Doetinchem. Op 14 februari werd hij begraven op de algemene begraafplaats in 's-Heerenberg. Zijn vrouw overleed op 19 januari 1991, 85 jaar oud, en werd eveneens op de algemene begraafplaats begraven.

Zijn zoon Bennie had het hotel al in 1956 overgenomen.

Bronnen