Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Helmink, Bernardus Dominicus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bernhard Helmink is op 4 juli 1911 geboren in de gemeente Gendringen. In 1935 komt hij als smid in dienst van Hendrikus Johannes Welting, grof- en hoefsmid aan de Grintweg in 's-Heerenberg.
Hij krijgt verkering met dochter Theodorora A.M. Welting (geboren 8 augustus 1915). Slapen onder één dak mocht een paar dat verkering had in die tijd niet en dus vertrekt hij op 1 februari 1939 naar Etten.

Op 20 juni 1944 trouwen Bernhard en Theodora. Waarschijnlijk vestigen zij zich dan in haar geboortehuis en krijgt hij de bijnaam Smid Welting.

Hij overleed op 27 november 1960, 49 jaar oud. Zijn vrouw overleed op 12 oktober 1966, 51 jaar oud. Beiden werden begraven op de Algemene Begraafplaats in 's-Heerenberg.

Na het overlijden van zijn schoonvader werd de smederij voortgezet tot 1 januari 1961.

Bernhard is lid van het Pancratiuskoor. In een filmpje dat gemaakt is bij een feestje van Theet Holleman slaat hij de maat. Hij overlijdt waarschijnlijk in november 1960.

Bernard van De Smid woonde op de Grintweg, schuin tegenover Nijhof in het pand waarin nu kapsalon Hiddink en Stoelmatterij De Viersprong gevestigd zijn.
Bernard Helmink is - voor zover bekend - nooit dirigent van het koor geweest. Wel speelde hij bij toneelvereniging Concordia waar Nijhof regisseur van was.
Hij werd in 1937 lid van Sociëteit De Vriendschap (opnieuw in 1947?).

Jan Angenent was zijn knecht. Angenent begon later voor zichzelf aan de Oude Doetinchemseweg met een smederij en winkel in ijzerwaren.

Bronnen