Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hendrik van den Bergh (vierde heer)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De akte van 25 mei 1227 waarmee bisschop Otto II van Utrecht een jaarrente van tien Keulse mark uit de tol bij Rhenen toekende aan Hendrik van den Bergh. Dit is de oudste originele oorkonde in archief van Huis Bergh.

Hendrik van den Bergh was de vierde heer van Bergh. Hij was een zoon van de derde heer Rabodo II van den Bergh.

Heer Hendrik wordt van 1207 tot 1245 in de archieven vermeld. Daarbij is hij de eerste heer van wie een eigen archiefstuk bewaard is gebleven in het archief van Huis Bergh; een charter uit 1227 waarin de Utrechtse bisschop Otto II hem een jaarrente van tien Keulse mark uit de tol in de Rijn bij Rhenen toekende. Aan een oorkonde uit 1244 in het archief van het klooster Bethlehem hangt heer Hendriks waszegel met een van de oudst bekende afbeeldingen van het wapen van de heren en graven van Bergh.

Aangenomen wordt dat het heer Hendrik was die in het begin van de 13e eeuw de Motte Montferland verliet en op de plaats van het huidige Huis Bergh een nieuwe vesting bouwde. Op een eilandje in het moeras dat daar toen lag liet hij een tufstenen toren bouwen, omgeven door een palissade. Een deel van deze toren is tegenwoordig nog te zien in de buitenmuur van de grote zaal. Voor de tufstenen toren werd gebouwd heeft er waarschijnlijk al langere tijd een houten toren op het eilandje gestaan.

Heer Hendrik werd ergens tussen 1245 en 1259 opgevolgd door zijn zoon Adam.

De naam Hendrik kwam in het geslacht Van den Bergh vaker voor. Klik hier voor een overzicht.

Bronnen