Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hertz, Sara

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 19 aug 2021 om 08:37 (correctie grafnummer)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Graf nr. 16 op de Joodse begraafplaats in
's-Heerenberg is van Sara Straus-Hertz.

Sara Hertz werd geboren op 23 november 1854 geboren in Zevenaar als dochter van Lazarus Hertz en Dina Levij. Op 24 augustus 1880 trouwde zij in haar geboorteplaats met Joseph Straus, geboren op 25 februari 1854 in de gemeente Wisch als zoon van Wolf Straus en Carolina Leijzer. Zij vestigden zich in 's-Heerenberg en werden zo de stamouders van de familie Straus die tot in de Tweede Wereldoorlog in 's-Heerenberg heeft gewoond. Zij woonden in een huis in de Kellenstraat, waar haar man een slagerij had.

Haar kinderen waren:

Sara overleed op 5 oktober 1916 in 's-Heerenberg, 61 jaar oud, en werd op de Joodse begraafplaats begraven. Haar man was twee jaar eerder overleden en werd toen ook op de Joodse begraafplaats begraven.

Op haar grafsteen staat als geboortedatum 24 november 1854, terwijl er in haar geboorteakte 23 november staat. Dit is geen fout, maar een gevolg van de Joodse traditie waar de nieuwe dag al bij zonsondergang begint en niet om middernacht. Sara is inderdaad om 9 uur 's avonds geboren. Een soortgelijke verschuiving zien we bij de overlijdensdatum van Wilhelmine Zimmermann: in haar overlijdensakte staat 31 janauri 1872, maar op haar grafsteen staat 1 februari.

Bronnen