Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Straus, Leopold

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Leopold Straus werd op 1 december 1883 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Joseph Straus en Sara Hertz. Hij trouwde op 15 januari 1918 in Doetinchem met Lea Jacob, geboren op 6 september 1888 in Zelhem als dochter van Meijer Jacob en Saartje Levie. Zij was een zuster van Sallie Jacob.

Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren.

Leopold was veehandelaar en woonde met zijn gezin op het adres Kellenstraat 9 in 's-Heerenberg, naast nummer 11, waar zijn broer Ben een slagerij had. De adressen waren ook respectievelijk 's-Heerenberg A 158 en A 156, ook heeft het gezin in de Klinkerstraat 4 (voorheen B44) gewoond. In 1903 werd hij lid van Sociëteit De Vriendschap.

In de nacht van 10 op 11 februari 1943 werden zijn broer Ben en diens vrouw als eerste Joden in 's-Heerenberg opgepakt door de Duitsers. Hun drie nog thuis wonende kinderen zijn diezelfde nacht ondergedoken. Leopold dacht toen nog dat het allemaal zo'n vaart niet zou lopen, want verder werd er die nacht niemand afgevoerd. Hij heeft de volgende dag nog aan zijn ondergedoken neef Harry laten doorgeven dat diens ouders inderdaad opgehaald waren.

Helaas heeft van Leopolds gezin alleen zijn dochter Sara de oorlog overleefd. Zijn zoons stierven elk op een andere plaats. Alleen de jongste, Benno, is mogelijk tot het einde bij zijn ouders geweest. Hij is net als zijn vader en moeder op 14 mei 1943 omgekomen in het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Leopold was 59 jaar oud, zijn vrouw 54 jaar en zijn jongste zoon was zestien jaar.

Op dezelfde dag stierven in Sobibor de broers David en Manuel Bloemendaal met hun echtgenotes en hun schoonzus Julia Markus alsmede Saartje Hijmans en haar man. Van deze doden waren er zeven afkomstig uit 's-Heerenberg; het hoogste aantal op één dag ooit.

Leopold en zijn gezin worden herdacht op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg. Verder staan zij vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting, op de site oorlogsbronnen.nl en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Leopolds overlijden is, samen met dat van zijn zoon Benno, op 19 december 1949 ingeschreven in de gemeente Bergh. Dit gebeurde krachtens een wet uit juni 1949 betreffende het opmaken van overlijdensakten van vermisten. Als bewijs van het overlijden gold een officiële mededeling van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten gedateerd 15 september 1949.

Het overlijden van zijn vrouw volgde op 30 december 1949. In 1950 is het overlijden gemeld van Max (op 17 mei) en van Jopie (op 18 november). Van het overlijden van Sallie is geen akte gevonden.

De officiële mededeling No. 12678 van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten van Leopold Straus' overlijden in Sobibor.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
Leopold Straus' overlijdensakte in de gemeente Bergh

Bronnen