Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Straus, Benno

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Benno Straus werd op 7 december 1926 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Leopold Straus en Lea Jacob. Van beroep was hij bakker.

Benno is, net als zijn vader en moeder, op 14 mei 1943 omgekomen in het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Hij was zestien jaar oud. Op dezelfde dag stierven in Sobibor de broers David en Manuel Bloemendaal met hun echtgenotes en hun schoonzus Julia Markus alsmede Saartje Hijmans en haar man. Van deze doden waren er zeven afkomstig uit 's-Heerenberg; het hoogste aantal op één dag ooit.

Van het gezin waartoe Benno behoorde, heeft alleen zijn zus Sara het concentratiekamp overleefd. Zijn drie broers stierven elk op een andere plaats.

Benno en zijn naasten worden herdacht op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg. Verder staan zij vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Benno's overlijden is, samen met dat van zijn vader, op 19 december 1949 ingeschreven in de gemeente Bergh. Dit gebeurde krachtens een wet uit juni 1949 betreffende het opmaken van overlijdensakten van vermisten. Als bewijs van het overlijden gold een officiële mededeling van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten gedateerd 15 september 1949.

Het overlijden van zijn moeder volgde op 30 december 1949. In 1950 is het overlijden gemeld van zijn broers Max (op 17 mei) en Jopie (op 18 november). Van het overlijden van zijn broer Sallie is geen akte gevonden.

De officiële mededeling No. 12677 van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten van Benno Straus' overlijden in Sobibor.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
Benno Straus' overlijdensakte in de gemeente Bergh

Bronnen