Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Jacob, Lea

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Lea Jacob werd op 6 september 1888 geboren in Zelhem als dochter van Meijer Jacob en Saartje Levie. Zij was een zus van Sallie Jacob. Zij trouwde op 15 januari 1918 in Doetinchem met Leopold Straus, geboren op 1 december 1883 in 's-Heerenberg als zoon van Joseph Straus en Sara Hertz.

Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren.

Lea woonde met haar gezin op het adres Kellenstraat 9 in 's-Heerenberg, naast nummer 11, waar haar zwager Ben een slagerij had.

Van Lea's gezin heeft alleen haar dochter Sara de oorlog overleefd. Haar zoons stierven elk op een andere plaats. Alleen de jongste, Benno, is mogelijk tot het einde bij zijn ouders geweest. Hij is net als zijn vader en moeder op 14 mei 1943 omgekomen in het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Lea was 54 jaar oud, haar man 59 jaar oud en haar jongste zoon was zestien jaar.

Op dezelfde dag stierven in Sobibor de broers David en Manuel Bloemendaal met hun echtgenotes en hun schoonzus Julia Markus alsmede Saartje Hijmans en haar man. Van deze doden waren er zeven afkomstig uit 's-Heerenberg; het hoogste aantal op één dag ooit.

Lea en haar gezin worden herdacht op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg. Verder staan zij vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Lea's overlijden is op 30 december 1949 aangegeven in de gemeente Bergh. Het overlijden van Leopold en van Benno was al op 19 december 1949 aangegeven. In 1950 is het overlijden gemeld van Max (op 17 mei) en van Jopie (op 18 november). Van het overlijden van zijn Sallie is geen akte gevonden.

De officiële mededeling No. 13579 van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten van Leo Jacobs overlijden in Sobibor.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
Lea Jacobs overlijdensakte in de gemeente Bergh

Bronnen