Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hijmans, Saartje

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Saartje Hijmans werd op 18 september 1887 geboren in 's-Heerenberg als dochter van Hartog Hijmans en Sebilla Wertheim].

Zij was onderwijzeres in Borculo. Zij trouwde in 1925 met Sallie Gans, geboren op 14 april 1885 in Zevenaar als zoon van Jacob Levie Gans en Helena Bermann. Hun adres in Zevenaar was Nieuwe Doelenstraat 271.

Saartje, haar man en haar zoon Hugo Rudolf (geboren op 5 maart 1929) zijn in de oorlog omgekomen. Zij en haar man stierven op 14 mei 1943 in het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Zij was 55 jaar oud, haar man was 58. Op dezelfde dag stierven in Sobibor de broers David en Manuel Bloemendaal met hun echtgenotes en hun schoonzus Julia Markus alsmede het echtpaar Straus-Jacob en hun zoon Benno. Van deze doden waren er zeven afkomstig uit 's-Heerenberg; het hoogste aantal op één dag ooit.

Haar zoon werd op 3 november 1943 samen met andere gevangenen doodgeschoten in het SS-Arbeitslager Dorohucza in Polen. Hij was veertien jaar oud. Om administratieve redenen werd de overlijdensdatum van de slachtoffers als 30 november genoteerd.

Dorohucza was een klein dwangarbeiderskamp in Polen dat van 13 maart tot 3 november 1943 heeft bestaan. De gevangenen, die in de omgeving van het kamp turf moesten steken, waren merendeels afkomstig uit Sobibor. De werk- en leefomstandigheden waren zodanig dat velen zich letterlijk doodgewerkt hebben. Op 3 november 1943 werden de laatste overlevenden doodgeschoten en werd het kamp gesloten.

Saartjes overlijden is op 30 december 1949 ingeschreven in de gemeente Zevenaar. Dat van haar man volgde op 7 januari 1950 en dat van haar zoon op 10 juni 1950. Dit gebeurde krachtens een wet uit juni 1949 betreffende het opmaken van overlijdensakten van vermisten. Als bewijs van het overlijden gold een officiële mededeling van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten.

Saartje en haar gezin worden herdacht met een gedenkteken in Zevenaar. Verder staan zij vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

De officiële mededeling No. 13572 van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten van Saartje Hijmans' overlijden in Sobibor.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
Saartje Hijmans' overlijdensakte in de gemeente Zevenaar

Bronnen