Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bloemendaal, David

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

David Bloemendaal werd op 30 december 1871 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Salomon Bloemendaal en Judig Goldstein. Hij was een broer van Manuel Bloemendaal en een oom van Siegfried, David en Roidi Bloemendaal. Hij woonde op het adres Klinkerstraat 46 in 's-Heerenberg en was huisschilder van beroep.

Hij trouwde op 6 april 1900 in Bergh met Schoontje Cohen, geboren op 15 maart 1870 in Amsterdam als dochter van Aron Cohen en Mietje Hennek. Zij overleed op 15 januari 1901, waarna hij op 23 januari 1902 in Bergh hertrouwde met Eva Kossmann uit Weilerswist, geboren rond 1871 als dochter van Simon Kossmann en Helena Marx. Zes dagen na hun huwelijk vertrok het echtpaar naar Emmerik.

Nadat zijn vrouw op een niet nader bekende datum was overleden, hertrouwde hij ergens in Pruisen met Johanna Ruhr uit Mechernich, geboren op 25 juli 1877. De geboorteplaatsen van zijn tweede en derde vrouw, Weilerwist en Mechernich, liggen (toevallig?) dicht bij elkaar. Het zijn buurgemeenten van Euskirchen vlak ten oosten van Aken. In november 1935 keerde Bloemendaal met zijn derde vrouw vanuit Keulen terug naar 's-Heerenberg.

Op 14 mei 1943 vond hij de dood in het vernietigingskamp Sobibor in Oost-Polen. Hij was 71 jaar oud. Op dezelfde dag stierven in Sobibor zijn vrouw Johanna, zijn broer Manuel met echtgenote, het echtpaar Straus-Jacob en hun zoon Benno alsmede Saartje Hijmans en haar man. Van deze doden waren er zeven afkomstig uit 's-Heerenberg; het hoogste aantal op één dag ooit.

David en zijn vrouw worden herdacht op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg. Verder worden zij vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Zijn overlijden is op 30 december 1949 ingeschreven in de gemeente Bergh. Dit gebeurde krachtens een wet uit juni 1949 betreffende het opmaken van overlijdensakten van vermisten. Als bewijs van het overlijden gold een officiële mededeling van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten gedateerd 29 september 1949. Het overlijden van zijn vrouw werd twee weken later ingeschreven.

De officiële mededeling No. 13651 van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten van David Bloemendaals overlijden in Sobibor.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
David Bloemendaals overlijdensakte in de gemeente Bergh

Bronnen