Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Straus, Meijer

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Meijer (Max) Straus werd op 13 juli 1920 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Leopold Straus en Lea Jacob. Van beroep was hij landbouwer.

Max zat in de zomer van 1942 al in het concentratiekamp Vught. Vanuit dit kamp heeft hij een periode grondwerk moeten verrichten bij de Moerdijkbruggen. De gevangenen in Vught mochten voedselpakketen ontvangen en Max heeft onder andere van de familie Kets uit Braamt roggebrood en boter toegestuurd gekregen. Daarvoor heeft hij hun in een brief gedateerd 9 mei 1943 bedankt. Op 6 juli 1943 is hij vanuit Westerbork afgevoerd naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen, waar hij op 9 juli 1943 is omgekomen. Hij was nog net geen 23.

Een kopie van de brief die Max Straus naar de familie Kets stuurde
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Van het gezin waartoe Max behoorde, heeft alleen zijn zus Sara de oorlog overleefd. Zijn broers stierven elk op een andere plaats. Alleen de jongste, Benno, is mogelijk tot het einde bij zijn ouders geweest. Hij was net als zijn vader en moeder al op 14 mei 1943 in Sobibor omgekomen.

Max en zijn naasten worden herdacht op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg. Verder staan zij vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Max' overlijden is op 17 mei 1950 ingeschreven in de gemeente Bergh. Dit gebeurde krachtens een wet uit juni 1949 betreffende het opmaken van overlijdensakten van vermisten. Als bewijs van het overlijden gold een officiële mededeling van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten gedateerd 16 februari 1950.

Het overlijden van zijn vader en zijn broer Benno was op 19 december 1949 al ingeschreven, en dat van zijn moeder op 30 december 1949. Het overlijden van zijn broer Jopie volgde op 18 november 1950. Van het overlijden van zijn broer Sallie is geen akte gevonden.

De officiële mededeling No. 31704 van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten van Max Straus' overlijden in Sobibor.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
Max Straus' overlijdensakte in de gemeente Bergh

Bronnen