Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hijmans, Hijman

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Hijman Hijmans werd op 14 oktober 1880 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Hartog Hijmans en Sebilla Wertheim.

Aanvankelijk was Hijman slager, waarschijnlijk bij zijn vader in de zaak. Na diens overlijden in 1904 werd hij belastingambtenaar. In die functie was hij van eind september 1905 tot begin mei 1906 in Deil in de Betuwe. Zijn standplaats werd daarna 's-Heerenberg, vanwaar hij van januari tot juni 1910 tijdelijk werd overgeplaatst naar Assendelft. Volgens het bevolkingsregister was hij in die tijd in Krommenie, maar dit was wellicht zijn woonplaats, terwijl hij in Assendelft werkte. De twee plaatsen liggen vlak bij elkaar in Noord-Holland.

De Graafschapbode van 2 februari 1910 meldde de tijdelijke over plaatsing van belastingambtenaar Hijmans van 's-Heerenberg naar Assendelft …
… Op 8 juni werd over zijn terugkeer bericht.


Op 14 oktober 1911 vertrok hij naar Leerdam, waarna hij tot zijn huwelijk bijna twintig jaar later geen sporen heeft achtergelaten. Hij trouwde op 10 april 1931 op 50-jarige leeftijd in Hengelo (Ov.) met Isabella Trijbits, geboren op 8 maart 1898 in Den Haag als dochter van Jacob Trijbits en Esthella Frankfort. Zij kregen een zoon, Hartog Jacob, die op 24 april 1932 werd geboren in Den Haag. Hun adres was toen Weteringkade 124b.

Het hele gezin is in de oorlog omgekomen. Zij stierven alledrie op 26 februari 1943 in Auschwitz. Hijman was 62 jaar, zijn vrouw 44 jaar en zijn zoon was pas tien jaar oud.

Het overlijden van Hijman is op 20 januari 1951 aangegeven in de gemeente Den Haag, gevolgd door dat van zijn zoon op 24 februari en dat van zijn vrouw 6 augustus van hetzelfde jaar.

Hijman en zijn gezin staan vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Hijmans overlijdensakte opgemaakt op 20 januari 1951 in Den Haag
Klik voor een vergroting


Bronnen