Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hondtong, Johannes Frederikus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Meester Hondtong op 29 april 1953, zijn 58e verjaardag, samen met zijn vrouw.

Johannes Frederikus Hondtong, meester Hondtong, werd geboren op 29 april 1895 in Steenwijkerwold. Zijn vader, een Groninger, was daar veldwachter.

Meester Hondtong kwam in 1914 naar Azewijn en werd in 1921 hoofd van de lagere school aldaar als opvolger van meester Roosenboom. Al kort daarna werd hij benoemd in de Commissie tot wering van schoolverzuim. Hij trouwde met Ambrosia Messing, een kleindochter van Arent Messing. Het wettelijke huwelijk werd gesloten te 's-Heerenberg op 29 december 1924, waarna het kerkelijk huwelijk op 20 januari 1925 werd ingezegend in de Mattheüskerk in Azewijn. Het echtpaar kreeg negen kinderen.

Hij was dirigent van zowel het mannenkoor als het jongenskoor van de Mattheüskerk.

Zijn grote belangstelling voor de natuur blijkt uit het heemkundeboek dat hij voor zijn leerlingen heeft samengesteld. Het had als ondertitel "ter herinnering aan mijn lagere schooltijd". Meester Hondtong heeft de hele tekst zelf geschreven en uitgetypt, en vervolgens met een stencilmachine vermenigvuldigd. Dat moet, zeker vergeleken met de computer en kopieermachine van vandaag, een enorme klus zijn geweest.

Naast zijn werk als hoofdonderwijzer, organiseerde meester Hondtong land- en tuinbouwcursussen. Hij had daar zelfs een eigen proeftuin voor. Verder was hij dirigent van het jongenskoor en van het herenkoor. Vooral het jongenskoor was een passie van hem.

Meester Hondtong was ook amateurfotograaf. Zijn camera was er een op een statief, waarbij hij zelf een zwarte doek over zijn hoofd moest trekken. De negatieven waren glasplaten die hij in 's-Heerenberg liet ontwikkelen. Het is niet bekend wat er na zijn dood met de glasnegatieven is gebeurd, maar in de jaren zeventig kocht iemand een tweedehands kastje waaruit ze tevoorschijn zijn gekomen. De koper plaatste een oproep in de Graafschapbode, waarna bleek dat het de negatieven van meester Hondtong waren. In het boek Azem van 't Hof tot heden zijn enkele van deze foto's opgenomen.

Vlak na de oorlog schreef meester Hondtong een kort oorlogsverslag. Van 1947 tot 1950 zat hij in de redactie van Azem's Nieuws, het maandblad voor de Azewijnse jongens in Indië.

Kort voor zijn pensioen, op 23 oktober 1959, stierf meester Hondtong aan een hartaanval terwijl hij voor de klas stond. Drie dagen later werd hij op het kerkhof van Azewijn begraven.

Meester Hondtong is nummer 49 op de Azewijnse schoolfoto uit 1937.


Bronnen.