Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Villa Elsa

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Huize Elza)
Ga naar: navigatie, zoeken
Villa Elsa

Villa Elsa, Emmerikseweg nummer 15 in 's-Heerenberg, is sinds 18 juni 2002 een gemeentelijk monument (nr. 36). Het pand was oorspronkelijk een notariskantoor. De villa draagt de naam van zowel de vrouw als de dochter van notaris Kalshoven, die er van 1897 tot 1912 woonde.

In 1912 verkocht Kalshoven het huis aan de Jezuïeten in 's-Heerenberg. De verkoop werd op 7 augustus 1912 als volgt in Nijmegen geregistreerd:
Het Collegium Canisianum gevestigd te Exaten gemeente Horn (L), vertegenwoordigd door Pater Melchior Neusester SJ, wonende te 's-Heerenberg, koopt bij onderhandse akte van Elsa Martha Josephina Johanna Agnes Biermans, echtgenote van Jacobus Wilhelmus Kalshoven, notaris, wonende te Nijmegen, de Villa Elsa met erf en grond te 's-Heerenberg, groot 00.10.40 hectaren (gemeente 's-Heerenberg Sectie I nr 1332 voor de som van Fl. 8.750.

De latere functie van douanekantoor (tot 1985) dankte de villa aan de ligging vlak bij de officiële grensovergang tussen Nederland en Duitsland. De feitelijke grens is het riviertje de Wetering.

Na de sluiting van Gouden Handen in 1999 werden de gronden rechts van het klooster geëxploiteerd door Jacobus Bernardus de Groot, later de eigenaar van het Tuincentrum de Kloosterhof. Hij woonde met zijn vrouw in Villa Elsa.

Bron