Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Industrial parts te Booy BV

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Antoon en Mimi (met een nichtje uit Amsterdam), voor de eerste "werkplaats", bijgenaamd de "kippenschuur". (1954). Klik op de afbeelding voor vergroting.
Antoon te Booij aan het werk met zijn MYFORD-draaibank in de "kippenschuur" (1955). Klik op de afbeelding voor vergroting.

Het begon allemaal in 1955 in de kippenschuur van opa Bernard te Booij. Met veel moeite werd een MYFORD-draaibank geplaatst. Zoon Antoon te Booij heeft metaalbewerking als grote hobby. Zijn liefhebberij, het zelf iets creëren, kan hij niet vinden in zijn werk als chef bij Philips in Doetinchem. Niet voor niets zit zijn chique pak iedere avond vol vetvlekken. Voor hem liever een stofjas dan een stropdas!

1955- 1980; 25 jaar inventiteit en inzet

Tussen 1955 en 1980 heeft Te Booy zich sterk ontwikkeld. De kippenschuur groeit al snel uit zijn voegen en er wordt al snel uitgebreid. In 1961 plaatst Antoon zijn eerste draaiautomaat, die uiteraard door Antoon zelf is gebouwd.

Hiermee sluit het bedrijf definitief een periode af. Wat als hobby begon is nu serieus werk geworden. Het kippenhok wordt in 1960 vervangen door een heuse fabriek aan de Bovensteenakkers in 's-Heerenberg. Daarna komen er meer klanten, meer machines en meer medewerkers. Al in 1968 wordt de eerste bedrijfshal op de huidige lokatie aan, de toen nog lege, Goorsestraat in 's-Heerenberg gebouwd. Al snel was ook deze hal te klein en worden er een aantal uitbereidingen gerealiseerd.

1980-2005; 25 jaar innovatie en inzicht

Te Booy bestaat in maart 1980 25 jaar! De fabriek wordt wederom uitgebreid met een extra fabriekshal en beschikt nu over 600 vierkante meter oppervlak. Het bedrijf investeert al redelijk snel in moderne CNC-machines en is daarmee ook één van de eerste in Nederland. In de periode 1980-1990 wordt er veel geïnnoveerd en geïnvesteerd. In 1988 groeit de werkvloer zelfs tot 1500 vierkante meter. Helaas heeft de oprichter Antoon, die in 1988 is overleden, hier niet meer van kunnen genieten. Onder leiding van Hans te Booij, bijgestaan door zijn echtgenote Francina te Booij-Massop en de vaste groep medewerkers, is het bedrijf na het overlijden van Antoon blijven innoveren en groeien.

Een nieuwe tijd, een nieuwe naam

Stilstaan is achteruit gaan, ondanks de handhaving van tradities en oorspronkelijke oplossingen. In 2000 verandert de bedrijfsnaam van Metaaldraaierij A.Th. te Booy, in Industrial parts te Booy BV. Een naam die beter past bij de tijdgeest en vooral een naam die beter past bij de daadwerkelijke kracht en mogelijkheden van het bedrijf: onderdelen maken voor de industrie. Al vijftig jaar lang functioneert te Booy daarmee in de top van de branche. En als het aan ons ligt zal dat de komende 25 jaar ook niet veranderen!

Sinds 2010 versterkt de derde generatie het bedrijf: Toby te Booij. In 2023 heeft Toby ondersteuning van zijn zus Roos gekregen.

Adres

Industrial Parts te Booy B.V.
Goorsestraat 16
7041GA 's-HeerenbergBron