Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kemnade: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(bezittingen: namen van boerderijen)
(Rijksmonument)
Regel 1: Regel 1:
De '''Kemnade''' ligt in [[Wijnbergen]] aan het [[Waalse Water]] en [[Oude IJssel]]. Zie [[Old Ni-js]] nummer 44, artikel van de huidige bewoner.
+
'''Havezathe De Kemnade''' is een rijksmonument (historische buitenplaats). Het adres is De Kemnade 1 in [[Wijnbergen]]. Op de lijst met [[monumenten]] van de [[gemeente Bergh]] staat: "Kasteel gelegen aan het [[Waalse Water]]. Een geslacht van de Kemnade wordt sinds 1345 genoemd. In 1862 is het huis grotendeels afgebroken, op de 16e eeuwse toren na, die van een aanbouw werd voorzien en tot zomerverblijf ingericht. In 1957 werd de aanbouw vervangen door een in de 18e eeuwse stijl. Onder de toren zitten twee verdiepingen keldergewelven onder elkaar."
 +
<br/><br/>Er wordt beweerd dat er een onderaardse gang loopt naar de [[Bluemerhoeve]]. Toen bij opgravingen bleek dat het wel eens waar kon zijn, gaf de toenmalige eigenaar opdracht om de sporen te wissen.  
  
 
==Bezittingen in 1860==
 
==Bezittingen in 1860==
*Den Bleumer ([[Bluemerhoeve]]
+
*Den Bleumer ([[Bluemerhoeve]])
 
*Den Bockeld (Boekholt)
 
*Den Bockeld (Boekholt)
 
*[[Groenendaal]]
 
*[[Groenendaal]]
Regel 11: Regel 12:
  
  
 
+
==zie ook==
==Onderwerp==
+
*[[Kastelen en Havezathen]]
 
+
*[[Monumenten]]
[[Kastelen en Havezathen]]
+
*[[Old Ni-js]] nummer 44 (oa foto's van keldergewelven)
 +
*[[Wijnbergen]]

Versie van 21 feb 2007 om 13:19

Havezathe De Kemnade is een rijksmonument (historische buitenplaats). Het adres is De Kemnade 1 in Wijnbergen. Op de lijst met monumenten van de gemeente Bergh staat: "Kasteel gelegen aan het Waalse Water. Een geslacht van de Kemnade wordt sinds 1345 genoemd. In 1862 is het huis grotendeels afgebroken, op de 16e eeuwse toren na, die van een aanbouw werd voorzien en tot zomerverblijf ingericht. In 1957 werd de aanbouw vervangen door een in de 18e eeuwse stijl. Onder de toren zitten twee verdiepingen keldergewelven onder elkaar."

Er wordt beweerd dat er een onderaardse gang loopt naar de Bluemerhoeve. Toen bij opgravingen bleek dat het wel eens waar kon zijn, gaf de toenmalige eigenaar opdracht om de sporen te wissen.

Bezittingen in 1860

  • Den Bleumer (Bluemerhoeve)
  • Den Bockeld (Boekholt)
  • Groenendaal
  • Kijk in het Veld (toen bouwland, nu de naam van een woning)
  • De Kuijperij in Doetinchem
  • Mentinkslag in Doetinchem
  • Het Veerhuis in Warm


zie ook