Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kemp, De (straat)

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 28 apr 2022 om 06:13 (aanvulling K*pperstraat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Kemp is een bochtige weg in Wijnbergen. In 1880 stond de weg voor het eerst op een topografische kaart. De naam was toen Kepper straat.
Dit bleef zo tot op de editie uit 1931 de naam veranderde in Kopper straat. Vanaf de editie van 1977 staat er de huidige naam De Kemp.

Toen het Rapport over de straatnaamgeving in Wijnbergen op 5 januari 1970 door archivaris 'meester' Kremer werd opgemaakt, was de situatie:

"Vanaf de kapitale boerderij Polsendaal aan de Langeboomsestraat gaat een asfaltweg zuidwestwaarts, die aan de grens van Braamt uitkomt op de hoofdweg Doetinchem - Zeddam. (Deze kreeg de naam Doetinchemseweg.) Aan of dichtbij deze weg kunnen zes huizen genummerd worden; één verwijsbord naar de hoeven van G. Melgers, H. Banning en J. Evers zal wenselijk zijn (thans de no's 7 - 8 - 9).
De opvatting was aanwezig hier een naam uit het Oranjehuis te plaatsen, hetzij een algemene (koningin), hetzij de naam van een der jonge prinsen. Omdat hier een groot complex grond (± 75 ha) de naam draagt van "De Kemp", omdat er twee, misschien zelfs drie boerderijen die naam gebruiken en omdat dit een naam is die bijna uitsluitend in het oosten van het land voorkomt, is het oorspronkelijke plan opzij geschoven en wordt aan de topografische naam de voorkeur gegeven.
Verspreid in de gemeente vinden wij overal namen als "kamp, kemp, kempke, kleine kemp'; zo in Azewijn, Vethuizen, Stokkum, Kilder. De naam "kamp" ("kemp"), ontleend aan het Latijn campus betekent "hoogvlakte, veld" en wordt in oostelijk Nederland gebruikt voor een afzonderlijk stuk land buiten de esindeling.
Het advies is nu de naam De Kemp tout court in te voeren voor de hele weg, derhalve geen Kempseweg of Kempsestraat.
Opgemerkt mag nog worden dat dit nummer op advies van de heer Schieven geheel herschreven is en aangepast aan de lokale toestand."

Kaarten

Kepper straat, 1880
Kopper straat, 1931
Bezig met het laden van de kaart...