Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Landeweer

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Landeweer in Beek loopt van de T-splitsing met de Oud Arnhemseweg naar de kruising met het Werfhout en de Landeweer in Didam. De Landeweer in Didam is het eerste stuk vanaf de kruising tot aan het eerste huis aan Didamse kant (Landeweer 6) een onverharde weg. Daarna is het weer een verharde weg. Verderop gaat de weg met een tunneltje onder de A18 door en eindigt in Didam op de Melderstraat.

Vroeger heette deze weg Landweerswal; deze naam komt nog voor op topografische kaarten tot 1985. Voor 1974 liep de Landweerswal nog ongeveer 160 m door in noordoostelijke richting en sloot op de kruising met de Schimmelruiterlaan aan op de Koningsweg. In zuidwestelijke richting liep de Landweerswal voor de aanleg van de A12 in 1962 in rechte lijn door tot op de T-splitsing met de Ravenstraat in Babberich en Didam (dit stuk verliep toen precies op de gemeentegrens tussen Didam en Zevenaar/Babberich). De huidige huizen Ravenstraat 8, 12 en 14 lagen in die tijd nog aan de Landweerswal.

Aan de huidige Landeweer in Beek liggen twee huizen, die kadastraal echter zijn ingedeeld bij de Arnhemseweg in Beek (nr. 28 en 28a). Hier is het logistieke bedrijf Ambting Transport gevestigd. De huizen zijn gebouwd in 1971, toen de straat dus nog Landweerswal heette en toen de Arnhemseweg nog doorliep tot aan de oprit met de A12; vandaar deze eigenaardige kadastrale indeling. Pas na 1974 bij de aanleg van de N335 met de Arhemseweg in Beek en Bievankweg in Didam kwam dit huis aan de Oud Arnhemseweg te liggen; het officiële en kadastrale adres bleef echter Arnhemseweg. Hier stond vroeger de Zwartlandershut.

Een vergelijkbare straatnaam is de Landerswal in Stokkum.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...