Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Schimmelruiterlaan

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Schimmelruiterlaan is een van de lanen op landgoed De Byvanck in Beek. De naam, die geen officieel erkende straatnaam is, verwijst naar de sagenfiguur Schimmelruiter.

De Schimmelruiterlaan loopt van noordwest naar zuidoost dwars door het landgoed, onderbroken door het landhuis zelf. De laan is kaarsrecht en kijkt in noordwestelijke richting uit op de kerk van Didam en in zuidoostelijke richting op de Hulzenberg; een andere laan (de Kerkdijk) kijkt vanuit het landgoed in oostelijke richting op de kerk van Beek. Op dezelfde manier zijn de hoofdlanen van de Plantage in 's-Heerenberg gericht op de Martinikerk in Emmerik en de Sint-Vituskerk in Hoog-Elten.

Voor het landhuis kruist de Schimmelruiterlaan met de Julianalaan. Tot in de jaren zestig sloot de Schimmelruiterlaan aan op de Schimmelruiterweg. Sinds de verbinding verbroken is, is de Schimmelruiterweg een doodlopende zijweg van de Zuider Markweg. Op topografische kaarten staat deze verbinding nog tot 1976 aangeduid en daarna niet meer.

Het gedeelte van de Schimmelruiterlaan tussen de Berkenlaan en de oostgrens van het landgoed (de Heiweg) wordt ook wel Ulegat genoemd.

Kaarten

De Schimmelruiterlaan is duidelijk te onderscheiden op het minuutplan van de sectie A. Den Byvanck van de kadastrale gemeente 's-Heerenberg.

De Schimmelruiterlaan op een topografische
kaart
uit 1931

Linksboven de Zwartlandershut
Bezig met het laden van de kaart...

Bronnen