Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Leijzer, Theodorus Josephus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Theodorus Josephus Leijzer werd geboren te Zeddam op 8 april 1903 als zoon van Andreas Leijzer en Catharina Wilhelmina Helena Weijers.

Hij was al in 1922 verbonden aan de Sint Jozefschool in Azewijn. In 1920 had hij een jaar uitstel van militaire dienst aangevraagd om examen te doen als onderwijzer. Zijn studie was een jaar onderbroken doordat hij zijn vader in de smederij had geholpen. Hij verliet op 31 mei 1968 de St. Jozefschool wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Meester Leijzer is nummer 42 op de schoolfoto uit 1937.

De Azewijnse en de Braamtse meester Leijzer waren in de verte familie van elkaar. Hun gemeenschappelijke voorvader was Gerrit Leijzer, smid te Etten, aldaar gedoopt op 9 augustus 1791 en overleden op 12 juni 1846. Gerrit was de overgrootvader van de Azewijnse en de betovergrootvader van de Braamtse meester Leijzer.
Theodorus Antonius Bernardus Leijzer is een broer die onderwijzer was aan de r.-k. jongensschool te Zeddam. (Het onderwijs zit waarschijnlijk in de genen want grootvader Weijers was schoolhoofd.)