Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Levenswerk Smeenk.C Deel 1

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Herinneringen van Cis van der Meijden aan dokter Smeenk

Van 1958 tot 1975 heb ik met dr. Smeenk gewerkt.

Zij was steeds de voorvechtster voor de kinderen. Ze was altijd op de werkplek en op haar zogenaamde vrije dagen maakte ze statistieken. Ze zocht zelfs het wasmiddel uit waarin voor de baby's de luiers het beste gewassen konden worden. Als het moest zat ze een hele nacht bij het ziekbed van een kind. Voor zichzelf had ze niets nodig.

Wanneer er moeilijkheden waren met een kind en we dat met haar bespraken, had ze meteen een antwoord klaar... Ophalen dat kind, aan vader en moeder werd op dat moment niet gedacht, nee het kind stond voorop. Ik kan me niet herinneren dat ze er niet was.

In 1975 heb ik nog meegewerkt aan het samenstellen van huisartsen die van haar instructies kregen om zuigelingen en kleuterbureaus te verzorgen.

Haar bevindingen stak ze niet onder stoelen of banken, maar zei tegen collega's, artsen, verpleegsters, ouders of wie dan ook, hoe zij over de situatie dacht. Dat gaf soms wel gespreksstof, maar men wist waar men aan toe was.

Voor de moeders was het niet altijd makkelijk. Vooral als er geen borstvoeding was en men flesvoeding moest geven, kon het moeilijk zijn om de juiste woorden te vinden om het aan de moeder uit te leggen wat en hoe ze het moest doen.

Vaak waren de moeders al zenuwachtig en onzeker als ze naar het bureau moesten. Deden ze alles wel goed? Kinderen verzorgen en opvoeden is geen makkelijke taak. En als ze dan tegenover een wetenschapsvrouw stonden die precies wist wat er moest gebeuren en waar alles gesneden koek voor was, die door haar inzicht via onderzoek en statistische planningen een leven lang voor kinderen gewerkt heeft, voor zichzelf niets nodig vond en had, dan konden er vervelende situaties ontstaan. Maar gelukkig waren de wijkzusters er om de zaak weer helder te maken, en kwamen de moeders toch weer op het bureau, want dokter Smeenk was toch een "fantastische kinderarts".

Ik denk dat menige moeder aan haar te danken heeft dat haar kind overlevingskansen had. Wat waar is - is waar.

Het ontwikkelingswerk dat ze als jonge arts zo graag wilde gaan doen, heeft voor de Achterhoek zijn vruchten zeker afgeworpen.

Zie ook

Bronnen