Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Liutgard I van Hamaland

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 6 jun 2022 om 06:42 (Bronnen: cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Liutgard I (* ca. 952/955 - † 22 oktober 995) was de eerste abdis van het Stift Elten en de jongste dochter van graaf Wichman IV van Hamaland en Liutgard van Vlaanderen.

Het geboortejaar van Liutgard is niet bekend, maar haar ouders zijn tussen 947 en 950 getrouwd en zij werd na haar zus zus Adela geboren. Dit betekent dat zij nog geen twintig was toen zij in 967 abdis werd. Ook haar overlijdensjaar is niet met zekerheid bekend, maar aangenomen wordt dat het rond het jaar 995 is geweest. De datum van 22 oktober (XI Kal Nov.) is daarentegen zo goed als zeker, aangezien dit in het Necrologium van Elten genoteerd staat. Ze werd opgevolgd door haar nicht Liutgard.

Ze lag begraven in de stiftskerk voor het altaar van Johannes de Doper, maar door verbouwingen aan de kerk is het graf verloren gegaan.

Na het overlijden van haar vader werd er verbitterd gevochten over de erfenis met haar oudere zus Adela.

De Luitgardisstraße in Hoog-Elten is naar haar genoemd.

Bronnen

  • Het necrologium en het tynsboek van het adelijk jufferen-stift te Hoog-Elten, medegedeeld uit het onuitgegeven oorspronkelijk handschrift, benevens ene geschiedenis der Abdij, N.C. Kist; Leyden, 1853
  • Burg und Stift Elten am Niederrhein, G. Binding, W. Janssen, F. K. Junklaaß; Rheinland Verlag, Düsseldorf, 1970.