Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Mengelenberg

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Mengelenberg is heuvel in het Bergherbos gelegen tussen 's-Heerenberg, Zeddam en Lengel ten oosten van de Drieheuvelenweg met een hoogte van circa 42 meter. De voet van de berg ligt op circa 17,5 meter. Topografisch is de Mengelenberg een zuidoostelijke uitloper van de Galgenberg, die met 62,2 meter nog zo'n 20 meter hoger is. De Drieheuvelenweg, die ongeveer midden tussen de Mengelenberg en Galgenberg doorloopt, bereikt daar zijn hoogste punt van circa 41 meter.

De Mengelenberg bestond tot in de jaren 20 en 30 voornamelijk uit heide en er liepen schapen. Er werd striekzand gewonnen voor het scherpen van messen en strooizand voor keukenvloeren.

Markant aan de Mengelenberg zijn de sterk golvende bospaden met hoogteverschillen tot ruim 20 meter. In 1926 werd het bos eigendom van Huis Bergh en zijn er onder andere lariksen en dennen aangeplant. Er zijn vele gaten te zien als gevolg van granaatvuur door de geallieerden in het voorjaar van 1945. Bovendien is er een omgevallen Kochbunker uit Tweede Wereldoorlog in het oostelijke deel van het bos.

Aan de Mengelenbergseweg staat tegenover de "Kleine Mengelberg" het huis "De Mengelberg" dat vroeger ook dienst heeft gedaan als café Mengelenberg.

De Mengelberg
De omgevallen Kochbunker

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...