Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Messerschmitt Me 109G-14 461997

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Messerschmitt Me 109G in het RAF-museum in Hendon bij Londen.

Op 27 september 1944 stortte bij Zeddam een Duitse Messerschmitt Me 109G-14 neer. Het toestel had Werkenummer 461997 en behoorde tot de 1e Gruppe van Jagdgeschwader 76 (I. / JG76). De piloot, Franz-Josef Bernauer, is hierbij omgekomen.

Het toestel was om 12.40 opgestegen van de vliegbasis Störmede bij Soest in het huidige Noordrijn-Westfalen voor een missie in het luchtruim rond Emmerik. In een luchtgevecht boven Bergh werd het geraakt en stortte neer tegenover Korenveld nr. 4 in Zeddam. De piloot werd begraven op de hervormde begraafplaats aldaar. Later is hij overgebracht naar de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn, maar door een fout in de administratie heeft hij daar pas op 24 november 1987 een eigen graf gekregen.

Er zijn twee manieren om het type van dit vliegtuig aan te duiden: Bf 109 en Me 109. Dit komt omdat de eerste Messerschmitts door de Bayerische Flugzeugwerke (Bf) werden gebouwd, en latere toestellen door Messerschmitt AG (Me). De toestellen die in de gemeente Bergh door de Aircraft Research Group Achterhoek (ARGA) zijn geborgen (waaronder kleine onderdelen van dit toestel), zijn door Messerschmitt AG gebouwd. Daarom wordt op de Berghapedia de aanduiding Me gebruikt.

Bronnen