Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Messing, Johannes Wilhelmus

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 26 apr 2021 om 11:42 (Verre neef heeft pagina Messing, Johannes Wilhemus hernoemd naar Messing, Johannes Wilhelmus: typo in naam..)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Messing en Dina ten Brundel
op hun trouwdag

Johannes Wilhelmus (Jan) Messing werd op 25 juni 1893 geboren op de boerderij De Kapel in Azewijn. Op dezelfde dag heeft pastoor Hazelekke hem gedoopt als vierde in de rij van de acht kinderen van Wilhelm Messing en Maria te Wiel. Zijn moeder was de enige dochter van de architect Arnold te Wiel junior.

Op 26 januari 1932 trouwde hij op het gemeentehuis in Gendringen en daarna in de Sint Walburgiskerk in Netterden met Hendrina Aleida (Dina) ten Brundel, geboren op 17 juni 1900 in Netterden als dochter van Bernardus ten Brundel en Maria van der Heiden.

Als landbouwer is Jan Messing lid geweest van de raad van toezicht van de Coöperatieve Aan- en Verkoopvereniging Azewijn van de A.B.T.B.. Aangenomen kan worden dat hij lid was van de Onderlinge Paardenverzekering Azewijn en Omstreken. Als "grote boer" (met meer dan tien koeien) was hij geen lid van de Onderlinge Veeverzekering Concordia te Azewijn. In 1948 was hij een van de oprichters en vervolgens bestuurslid van de Coöperatieve Stierhouderij voor Kunstmatige Inseminatie bij Rundvee te Zeddam. Vanaf 1952 was hij voorzitter van de Raad van Toezicht van de Coöperatieve Boerenleenbank Azewijn.

Als rooms-katholiek was hij kerkmeester. Uit dien hoofde was hij bij de jaarlijkse sacramentsprocessies een van de vier dragers van de processiehemel. Deze functie van drager is in de familie tot op heden van vader op zoon doorgegeven. Verder was hij secretaris-penningmeester van de afdeling Azewijn van de Katholieke Bond voor het Gezin, die in 1942 door de Duitse bezetter werd opgeheven. Hij was op dat moment al secretaris-penningmeester en werd bij de heroprichting in januari 1946 in dezelfde functie herkozen. Bij de bestuursverkiezingen in december 1952 heeft hij zich niet herkiesbaar gesteld.

Jan Messing overleed op 6 november 1972 in Azewijn, 79 jaar oud. Drie dagen later werd hij begraven op het parochiekerkhof. Zijn vrouw overleed in Terborg op 3 december 1987, 87 jaar oud, en werd naast hem begraven.

Bronnen