Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Murat, Marie Letizia Josephine Annonciade

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Letizia Murat op een schilderij uit 1807, toen zij abdis van het Stift Elten was. Naast haar staat haar moeder Caroline Bonaparte, de jongste zus van Napoleon Bonaparte.

Marie Letizia Josephine Annonciade Murat werd in 1806 op vierjarige leeftijd benoemd tot de tweeëndertigste en laatste abdis van het Stift Elten. Zij werd op 25 april 1802 geboren in Parijs als dochter van Joachim Murat en Caroline Bonaparte. Haar moeder was de jongste zus van Napoleon Bonaparte; haar vader was een van zijn generaals. Haar roepnaam was Letizia, de voornaam van haar grootmoeder van moederskant.

Haar vader benoemde haar nadat hij groothertog was geworden van het groothertogdom Berg. Deze Franse vazalstaat werd in 1806 door Napoleon gesticht door samenvoeging van het deel van het voormalige hertogdom Kleef dat op de rechter Rijnoever lag, inclusief het Stift Elten, met het aangrenzende hertogdom Berg.

Letizia volgde Louise Wilhelmina Friderica Radziwil op, die in 1805 op achtjarige leeftijd door de koning van Pruisen was benoemd. Louise Wilhelmina heeft haar plaats nooit kunnen innemen, omdat Napoleon het gebied al gauw na haar benoeming bezette. Letizia kon, zo jong als ze was, haar taken natuurlijk ook niet uitvoeren – voor zover die nog bestonden, deed haar vader dat voor haar. Zo heeft hij op 10 februari 1808 in zijn paleis in Parijs (niet in Düsseldorf, de hoofdstad van het groothertogdom Berg) een akte getekend waarmee hij Wilhelmina Carolina van Westerholt welwillend als kanunnikes in het Stift liet opnemen. De aanhef van de akte luidt:

Joachim par la grâce de Dieu grand Duc de Berg, Prince et Grand-Admiral de France
Voulant donner au Comte de Westerholt, notre grand Ecuyer une preuve de notre bienveillance pour sa famille Nous avons décrété et décrétons ce qui suit.

Hierna volgt een viertal artikelen die de intrede regelen.

Letizia bleef in naam abdis van het Stift Elten tot de opheffing in 1811, maar al in 1808 verhuisde zijn met haar ouders, twee broers en een zus naar Napels, nadat Napoleon haar vader op 1 augustus 1808 tot koning van koninkrijk Napels had benoemd. Kort voordien, op 14 maart 1808, had Napoleon haar ambt van abdis nog bij keizerlijk decreet bevestigd. Hierbij had zij "de waardigheid van abdis" aanvaard, maar onduidelijk is of zij ooit in Hoog-Elten is geweest.

In 1807, toen haar vader nog groothertog van Berg was, heeft de schilderes Elisabeth Vigée Le Brun in Parijs nevenstaand portret geschilderd van Letizia en haar moeder. Het maakt nu deel uit van de collectie van het museum van Versailles. Er bestaan meer portretten van Letizia, maar hier is zij afgebeeld in de jaren dat zij abdis van het Stift Elten was. Het schilderij is gemaakt in opdracht van Napoleon, die in het toenmalige Tuilerieënpaleis een portrettengalerij wilde hebben van alle prinsessen. Letizia's moeder was behalve groothertogin van Berg natuurlijk in de eerste plaats princesse française.

Haar ambt van abdis heeft waarschijnlijk geen enkele invloed gehad op haar verdere levensloop. Zij trouwde op 27 oktober 1823 in Venetië met Guido Taddeo Pepoli, met wie zij vier kinderen kreeg. Zij overleed op 12 maart 1859, kort voor haar 57e verjaardag, in Bologna en werd daar begraven.

Bronnen

  • Op Google Books:
    • Het necrologium en het tynsboek van het adelijk jufferen-stift te Hoog-Elten, medegedeeld uit het onuitgegeven oorspronkelijk handschrift, benevens ene geschiedenis der Abdij, N.C. Kist; Leiden (1853), blz. 50, 59
    • Das fürstliche Stift Elten. Aus authentischen Quellen, A. Fahne, Bonn, Brüssel und Köln (1850), blz. 53
  • Letizia Murat op Wikipedia
  • Collectie Château de Versailles
  • Landesarchiv NRW Abteilung Rheinland Urkunden AA 0231 120.68.01-02 Stift Elten, Urkunde 1t
  • Diverse genealogische websites