Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Nuyens, A.F. (arts)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bij raadsbesluit van 30 maart 1905 werd met alle elf stemmen Dr. A.F. Nuyens, geboren in 1870 te Zevenhoven (Zuid-Holland) en sinds kort arts te Twello (gemeente Voorst), benoemd tot gemeentearts.

Hij die zich als eerste arts te Zeddam blijvend vestigde, gesproten uit een oude doktersfamilie, die er tot eind 1929 zijn geneeskundige praktijk uitoefende, heeft er een onuitwisbare indruk achtergelaten. Zijn patiënten woonden tot ver buiten het dorp, zijn armenpraktijk omvatte - volgens instructie de hele kadastrale gemeente Zeddam, zijn spreekkamer was steeds gevuld. Als geneesheer had hij een klinkende naam, het medisch beroep was hem als het ware aangeboren.

Zijn markante persoonlijkheid maakt nu nog diepe indruk: zijn houding, zijn figuur stempelden hem tot iemand die ver boven het alledaagse uitstak. Zijn uitspraak van het Nederlands, het timbre van zijn stem, verried een lange cultuur, iets wat niet aan te leren is, iets wat van ouder op ouder is overgegaan. Terwijl hij in zijn patiënten de mens zag, was hij steeds kalm en bedaard, in every inch a gentleman.

Bij raadsbesluit van 30 oktober 1929 werd hem op zijn verzoek eervol ontslag verleend als gemeentegeneesheer. Hij vertrok naar Nijmegen, stierf er het volgend jaar en werd op 17 juni 1930 begraven op de r.-k. begraafplaats in Zeddam.

Deze Zeddamse arts Nuyens stamt af van F.L. Nuyens, die leefde van 1776 tot 1848 en eveneens arts was. De geschiedschrijver Willem Jan Frans Nuyens, geboren in 1823 te Avenhorn was een kleinzoon van genoemde F.L. Nuyens.

Artikelen in de krant

Dokter Nuyens is benoemd te Zeddam, gemeente 's-Heerenberg tot gemeente-geneesheer.

Uit het Nieuws van den dag van 5 april 1905
Twist woensdag 1912.JPG
Uit het Tilburgsch Dagblad van 20 November 1912

Bronnen