Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Oude IJsselstreek

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De gemeente Oude IJsselstreek is een gemeente in de provincie Gelderland en noaber van Bergh. De gemeente is op 1 januari 2005 ontstaan door de gemeentelijke herindeling van de voormalige gemeenten Wisch en Gendringen. Het grootste dorp is Ulft, het gemeentehuis bevindt zich echter in Gendringen.

Oude IJsselstreek heeft oppervlakte van 138,09 vierkante kilometer en had op 1 januari 2019 39.473 inwoners. Het is een rurale gemeente met enkele industriële gebieden.

Kernen

Bontebrug, Breedenbroek, Etten, Gendringen, Heelweg-Oost, Heelweg-West, Megchelen, Milt, Netterden, Rafelder, Silvolde, Sinderen, Terborg (de enige stad in de gemeente), Ulft, Varsselder, Varsseveld, Veldhunten, Voorst, Wals, Warm, Westendorp, Wieken, IJsselhunten en Ziek.

IJzergeschiedenis

Oude IJsselstreek heeft zich bij de Europese kring van IJzersteden aangesloten vanwege haar ijzerhistorie. In de streek langs de rivier de Oude IJssel verrees omstreeks 1689 de eerste hoogoven. De grond in deze streek bevatte veel ijzeroer en ijzererts. In Ulft verrees in 1754 de tweede hoogoven in Nederland. Deze oven had de naam Olde Hut. De streek was de geboorteplaats van een bloeiende ijzerindustrie waarvan DRU, ATAG en ETNA bekende namen zijn.

Externe link