Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Oude kerkhof 's-Heerenberg

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Het oude kerkhof in 's-Heerenberg is de katholieke begraafplaats tussen de Oude Doetinchemseweg en de Lengelseweg.

Deze begraafplaats is op initiatief van pastoor Nales aangelegd op de molenbelt van de dwangmolen die daar tot 1826 heeft gestaan. Op 14 januari 1863 werd de begraafplaats plechtig ingewijd door J. Westermans, deken van Doesburg en pastoor van Duiven.

Er waren twee ingangen; de westelijke aan de kant van de huidige Stendermolen, waar nu het oorlogsmonument De Goede Herder staat. Aan weerzijden van deze ingang stond een lijkenhuisje. Van de twee reusachtige platanen die hier stonden, is er nu nog één over. De andere ingang was aan de noordkant aan de Oude Doetinchemseweg. De paden vanuit deze ingangen vormden samen een kruis over de begraafplaats, zoals goed te zien is op onderstaande luchtfoto uit 1927.

Om de inkomsten uit de begraafplaats te vergroten, stond het kerkbestuur toe familiegraven in te richten. De eersten die er een aanvroegen waren notaris L.J.J.H.E. baron Van Voorst tot Voorst en zijn broer Frederik Joseph Henri, burgemeester van Pannerden. Ook de families Van Hugenpoth tot Aerdt en Sliepenbeek hebben er een familiegraf.

Het kerkhof is sinds 27 april 2004 een gemeentelijk monument (nr. 117). In 1995 is een gedeelte van het kerkhof geruimd en vervangen door een busbaan met halte, die de naam Molenpoort kreeg. Het monument de Goede Herder werd daardoor gescheiden van het kerkhof.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Bronnen

  • Terebinth, stichting voor funerair erfgoed, beschrijving 17 april 2006
  • Archief Benny Schuurman (B.C.J.A)