Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Pennards, Petrus Bernardus Cornelis

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Piet van de Tol kl.jpg

Piet Pennards werd geboren te 's-Heerenberg op 25 oktober 1891 als zoon van Johannes Petrus Pennards en Hendrika Maria Wicherink. Hij trouwde te 's-Heerenberg op 11 september 1918 met Emma Christina Mos uit Emmerik.

Piet kreeg de bijnaam Piet van de Tol nadat hij rond 1917 eigenaar werd van cafe-restaurant "Juliana" te Zeddam, dat later werd omgedoopt in Café Restaurant Het Tolhuis. Er werd op deze kruising van de wegen naar Beek, Terborg, 's-Heerenberg en Zeddam vroeger tol geheven. Er stonden nog lang, tot het begin van de vorige eeuw, tolpalen op de weg. Dit om het onderhoud van de eerste "kunstwegen" ( voorheen was alles zand of grindweg) te bekostigen.

Aanvankelijk dreef Piet alleen het café, maar al vrij spoedig nam hij het restaurant over. In de jaren 30 was er een speeltuin bij het café, gemaakt door Piet zelf. Toen hij in 1930 in Arnhem een speeltuin zag, wilde hij ook zoiets in Zeddam. Hij bouwde een carrousel en van oude telefoonpalen werden bootjesschommels gemaakt. Verder nog een brug, ringen, rekstokken, een glijbaan, uitkijktoren en draaitrommels. Er kwam een houten snoepkraam en voor pa en moe tafels en stoelen.

Sindsdien is Het Tolhuis een bekende pleisterplaats voor reizigers en toeristen die de Achterhoek bezoeken.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd Piet samen met een stuk of vijftien anderen uit Bergh door de SS gegijzeld, omdat zich niet genoeg mannen hadden gemeld om te werken voor de Todt.

Vlak voor de bevrijding werden vlak bij het Tolhuis twee gesneuvelde Duitsers begraven; Grimme en Hartmann.

Piet overleed op 2 maart 1987, 95 jaar oud, en werd begraven op de r.-k. begraafplaats in Zeddam. Zijn vrouw was daar in 1974 al begraven.

Zijn broers waren:

Advertentie op bladzijde 115 van de Gids voor 's-Heerenberg, die omstreeks 1920 verscheen
Uit Azem's Nieuws van oktober 1947


Bronnen