Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Pension 't Höfke

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit Hotel/Pension stond in 's-Heerenberg op de hoek van de Van Heeklaan en de Daltuin. Het pension was in handen van de familie W.A.R. Ketelaar-Wolf. De familie Ketelaar-Wolf had voorheen van 1948 tot 1965 een pension op de Stokkumseweg 13.

Het huis aan de Van Heeklaan 17 is gebouwd in 1965 en tot ca. 1990 in gebruik geweest als hotel-pension. Het hotel had zes slaapkamers op de eerste verdieping en vier slaapkamers in het souterrain. De keuken, restaurantruimte en zitruimte waren op de begane grond. Alle hotelkamers waren voorzien van een wastafel met warm en koud stromend water. De douche en toilet zaten op de gang. In de zomer was het terras-balkon op de zuid- en westzijde en de tuin in gebruik als terras, dus ook voor gasten die niet bleven overnachten. Vanuit de keuken konden de gasten via een doorgeefluik bediend worden. In de kelder van de vrijstaande garage (gebouwd in 1968) was een klein barretje ingericht, waar menig feestje gevierd is. Dit barretje is voor eigen gebruik ook in 2020 nog aanwezig in het huis. In 1971 is het huis uitgebreid met een aanbouw aan de zuidzijde, met daarin op de begane grond extra keukenruimte en in het souterrain o.a. twee extra toiletruimtes voor de terrasgasten, van buiten af toegankelijk. In 1979 is het huis nogmaals uitgebouwd, dit keer op de begane grond en aan de westzijde, om de eetkamer en gastenkamer te vergroten.

De prijzen in 1989 waren:

  • Kamer met ontbijt F 33,-
  • Volpension F 48,-

Rond 1990 is de familie Ketelaar-Wolf met het hotel/pension gestopt en vertrokken uit 's-Heerenberg. Het concept van (vrij kleine) kamers met alleen een wastafel en een gemeenschappelijk douche en toilet op de gang was toen verouderd en aanpassing van het gebouw zou te duur worden.

Het voormalige pension wordt sindsdien gebruikt als woonhuis; tot 2004 door dhr. Leo Goedheer, die het bovengedeelte jarenlang verhuurde (twee woningen, waarvan er één verbonden was met de zolderverdieping, die verbouwd was tot 3 kamers met een kleine badkamer) en zelf op de begane grond en in het souterrain woonde. Dhr. Goedheer heeft het huis in 2004 aan de familie Eduard en Monique Spaan verkocht (de huidige bewoners). De fam. Spaan heeft het huis weer volledig als woonhuis in gebruik genomen en het aantal slaapkamers verminderd.

De muren van het huis waren oorspronkelijk niet geschilderd, maar zijn al aan het eind jaren van de jaren zestig wit geschilderd. Het huis is door Ketelaar in 1968, 1971 en 1979 uitgebouwd. De voordeur en inrit naar de garage zitten aan de Daltuin ("Daltuin 13").

Het huis is ontworpen door gemeentearchitect Wiet Rutten.

De foto "Woonhuis 't Höfke" is genomen kort nadat het pension gebouwd was (circa 1965). Op de achtergrond is de Van Heeklaan te zien: Let op hoe weinig er nog bebouwd is.

Pension 't Höfke, rond 1979; de uitbouwen zijn allebei gebouwd.
Woonhuis 't Höfke gezien vanuit de Daltuin 24, vlak na de bouw in 1965. De uitbouw achter het huis is nog niet gebouwd en de garage is nog inpandig in het souterrain
't Höfke gezien vanaf het trapveldje aan de Van Heeklaan; rechts daarachter is nog het woonhuis Daltuin 11 zichtbaar; Van Heeklaan 15 en 19 waren nog niet gebouwd. Ook deze foto is van vlak na de bouw in 1965
Pension 't Höfke in 1967; het huis is inmiddels wit geschilderd, maar de uitbouw nog niet gebouwd

Bronnen

  • Tekeningen van de bouw en uitbreidingen
  • Folder "Gastvrij Montferland" editie 1989/1990 met accommodatielijst VVV-Montferland 1989.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...