Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Pompstation Zeddam

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Met Pompstation Zeddam wordt een inrichting voor het oppompen van grond- of oppervlaktewater bedoeld. Dit staat aan het fietspad door het bos tussen Zeddam en Stokkum - de Oude Eltenseweg Zeddam nr. 2.

Dit gebouw heet tegenwoordig de drinkwatervoorziening "Van Heek" van waterbedrijf Vitens, vernoemd naar Jan Herman van Heek. Het gebouw is in 2015 geheel vernieuwd en in een ecologisch gebouw van 1880 m² ondergebracht. Ter gelegenheid van de opening is er een open dag voor het publiek met rondleidingen door het gebouw en over het aangrenzende waterwinterrein geweest. Voor 2015 stond hier al lange tijd een veel kleiner gebouw, op topografische kaarten vanaf 1966 zichtbaar en later aangeduid als "Pompstation".

Het huidige gebouw bestaat uit een groot pomp- en filtergebouw met zand/kiezelfilters waarmee het ijzer uit het drinkwater wordt gehaald. In het gebouw is ook een grote buffertank voor drinkwater met een inhoud van 2.200 m³. Op het aangrenzende buitenterrein zijn diverse nieuwe drinkwaterputten aangelegd. Verdere drinkwaterputten bevinden zich in de Galgenberg.

Vogelwaarnemers noteren vaak vogels in deze omgeving met bos en heide.

Externe links